Västra Götalandsregionen har drabbats av ett datahaveri under tisdagen. Vårdcentraler kan inte skriva ut recept och kommer inte åt journaler.
Västra Götalandsregionen har drabbats av ett datahaveri under tisdagen. Vårdcentraler kan inte skriva ut recept och kommer inte åt journaler. Bild: Anders Ylander

Västra Götalandsregionen har omfattande dataavbrott

Västra Götalandsregionen har under tisdagsmorgonen drabbats av ett omfattande dataavbrott.
– Det innebär att man inte kommer åt journaler eller skriva ut recept med mera, säger Thomas Schulz Rohm på VGR.

ANNONS
|

Strax innan klockan 8 på tisdagsmorgonen drabbades Västra Götalandsregionen av ett omfattande dataavbrott, något som Borås Tidning rapporterat om tidigare.

– Det innebär att man inte kommer åt journaler och kan skriva ut recept med mera, säger Thomas Schulz Rohm, pressekreterare på Västra Götalandsregionen.

Enligt honom fungerar systemen om vårdcentralerna sedan tidigare är inloggade i systemen. Troligtvis är både privata vårdgivare och Närhälsan drabbade.

– Datorerna fungerar om man sedan tidigare loggat in. Skulle man logga in nu på morgonen fungerar det inte. Det pågår en intensiv felsökning, men vi har ingen prognos i nuläget, säger Thomas Schulz Rohm.

ANNONS

Capio, en av de större privata vårdgivarna i Mölndal och Göteborg, har inte drabbats av dataavbrottet.

– Vi har eget nät, journalsystem och andra stödsystem så vi har inte drabbats akut av det här. Det är inget som vi bedömer som ett problem på ett kortsiktigt plan, säger Liza Manestam, kommunikationsdirektör på Capio.

Även region Sörmland har drabbats av nätverksstörningar. Sjukhus, vårdcentraler och folktandvård är påverkade, skriver regionen på sin hemsida.

ANNONS