Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Med högre andel vaccinerade anser VGR inte längre att behovet av hemtester från Kry kommer vara lika stort. Arkivbild. Bild: Robin Aron
Med högre andel vaccinerade anser VGR inte längre att behovet av hemtester från Kry kommer vara lika stort. Arkivbild. Bild: Robin Aron

Västra Götalandsregionen slutar med hemtester

Snart försvinner möjligheten att boka hemleverans av covid-19-tester. Regionens avtal med vårdföretaget Kry, som levererat testerna, löper ut och kommer inte att förlängas, rapporterar Göteborgs-Posten.

Västra Götalandsregionen tecknade avtalet med Kry i början av mars, när smittspridningen av coronaviruset var högt och trycket på provtagning ökade.

Minskad smittspridning

Avtalet sträckte sig över sex månader, och nu har regionen beslutat att inte förlänga det. Anledningen är den minskade smittspridningen.

LÄS MER: 59 procent av Mölndals unga vaccinerade: ”Gjorde en rivstart”

– Nu under hösten ser läget annorlunda ut, med tanke på att en större del av befolkningen är vaccinerade. Därför ser vi inte att det kommer bli samma behov av provtagning under hösten, säger Per Sikora, provtagningssamordnare i Västra Götalandsregionen, till GP.

LÄS MER: Trycket på reseintyg går i vågor: ”Måste hålla sig uppdaterad”

Färre tester än väntat

Tidningen skriver vidare att man fortsättningsvis, precis som tidigare, kommer att kunna boka PCR-tester via sin vårdcentral – men då troligtvis utan hemleveranser.

Totalt ska runt 50 000 covid-19-tester ha bokats genom Kry sedan i våras. Ambitionen när avtalet tecknades var 38 000 tester – i månaden.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.