Vårdcentraler i Mölndal vittnar om minskat vaccinationstryck

Det finns gott om tider för den som vill vaccinera sig. Flera vårdcentraler i Mölndal vittnar om att vaccinationstrycket har minskat något den senaste tiden.
– Det kan sannolikt ha att göra med att restriktionerna är borttagna nu. Det blir inte samma kraft i att man ska vaccinera sig då, säger Ulla Erixon, verksamhetschef på Nötkärnans vårdcentral i Kållered.

ANNONS

I Västra Götaland har man kunnat se att färre bokar tid för att vaccinera sig mot covid-19, det rapporterar GP. Flera vårdcentraler i Mölndal bekräftar den trenden.

– Vi märker att vaccinationstrycket generellt sett har gått ner. Det är inte lika många som bokar in sig via vår webbtidsbokning, säger Marita Åvall, verksamhetschef för Capio vårdcentral i Mölndal.

LÄS MER:Fjärde dos coronavaccin rekommenderas till 80-plussare

Även hos Nötkärnan vårdcentral i Kållered har man sett ett liknande mönster sedan ett par veckor tillbaka.

– Vi upplever ett lite mindre tryck, vilket innebär att vi kan erbjuda tid för vaccination samma vecka. Så var det inte innan, utan då kunde patienten få vänta ett par veckor, säger Ulla Erixon, verksamhetschef på Nötkärnans vårdcentral i Kållered.

ANNONS

Trots detta beskriver dock Ulla Erixon att vaccinationstiderna som de lägger ut för bokning går åt.

– Det är många som kommer och ska ta dos tre, men från och med denna vecka får vi börja vaccinera dos fyra. Då ser vi igen att det blir fullbokat.

LÄS MER:Nu ska både Almåsskolan och Lindome bibliotek byggas om

Fortsatt fullbokat

På Närhälsans vårdcentral i Lindome har man fullbokat med tider och svårt att säga om trycket skulle ha minskat den senaste tiden.

– Vi har haft heldagar måndag till lördag, och de är fullbokade. Vi har dessutom drop in. Nu kommer även gruppen som ska ha dos fyra, då blir trycket högre direkt. Än så länge har vi fullbokat hela tiden, säger Inger Albertsson, som är verksamhetschef på Närhälsan i Lindome.

Samtidigt menar dock Inger Albertsson att det går snabbt att få tider för den som vill vaccinera sig. Hon beskriver även att väntetiderna har varit kortare under början av det här året än vad de var i höstas.

– När de släppte dos tre kunde man få vänta någon vecka innan man kunde få tid. Men inte när de släppte dos fyra eller minskade tiden mellan vaccinationer till tre månader, säger hon.

LÄS MER:Christian Nylén, 41, är Mölndals nya polischef

Olika förklaringar

Vad det minskade trycket beror på kan ha olika förklaringar.

– Jag kan tänka mig att många har vaccinerat sig, att det har varit olika vaccinationskampanjer under året, de kan säkert ha bidragit till att trycket har minskat nu, säger Marita Åvall.

Det är även möjligt att det hänger ihop med att restriktionerna slopades i februari.

– Det kan sannolikt ha att göra med att restriktionerna är borttagna nu. Det blir inte samma kraft i att man ska vaccinera sig då, säger Ulla Erixon.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS