Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Eva Klang Vänerklint, vård- och omsorgschef. Foto: Sonja Skäär/Elvira Linderot
Eva Klang Vänerklint, vård- och omsorgschef. Foto: Sonja Skäär/Elvira Linderot

Vårdpersonal ratade Astra Zenecas vaccin

Vaccinationen av äldre och vård- och omsorgspersonal i Mölndals stad pågår för fullt. Samtidigt uppges att mellan 500 och 600 doser av 2 000 som staden beställt ratats av vårdpersonalen.
Tiderna slutade bokas
Hög vaccinationsgrad
De som inte vaccinerats får vänta

Mölndal stad hade beställt 2 000 doser av covid-19-vaccin som skulle ges till samtlig personal inom vård- och omsorg. Men enligt Göteborgs-Posten ratade en fjärdedel av personalen vaccinationen. En orsak ska ha varit för att det rört sig om Astra Zenecas vaccin.

– Vi hade 500-600 doser som ingen ville ha, säger Karin Blomqvist, medicinskt ansvarig sjuksköterska, till tidningen.

Vaccinationen sker enligt två parallella spår och i det andra spåret är det personal inom vård- och omsorg, som kommer i kontakt med äldre i hemtjänsten eller på äldreboende, som ska vaccineras.

När personalen kunde boka tider gick tiderna åt i början men efter ett tag slutade tiderna bokas.

– Folk bokade inte tider. De ville vänta, var oroliga och det var alla möjliga orsaker, säger Karin Blomqvist.

På frågan om hur Eva Klang Vänerklint, vård- och omsorgschef i Mölndals stad, ser på att cirka en fjärdedel av personalen inte vaccinerat sig svarar hon att man har 1 500-1 600 anställda och ville ta höjd för att även timanställda skulle få vaccinera sig.

Hon kan inte heller säga vilken grupp som valt att inte vaccinera sig.

– Det kan vara inga timanställda eller så är det många. Oavsett vilket så kan vi inte göra så mycket åt det.

Hon tycker ändå att staden nått en hög vaccinationsgrad och att man beställde vaccin så att det skulle räcka och bli över. Enligt Eva Klang Vänerklint har 1 300 i personalen vaccinerat sig. Hon säger även att man inför varje arbetspass tar snabbtester på personalen och att man har visir och skyddsutrustning.

Hon tror att en av anledningarna till att personalen ratat Astra Zenecas vaccin beror på att vaccinet ifrågasatts nationellt i olika medier och att det kan ha påverkat personalen att inte vilja ta just det vaccinet.

– Men det valet har man inte. Vi får ju det vaccin vi får och det är inget vi kan påverka. Sedan finns det grupper som generellt är misstänksamma mot vaccin.

Efter vecka 9 kan personalen i Mölndal stad inte längre få vaccin från dos 1 och då kan de inte heller var med när dos 2 ges. Då får de vänta till fas 4.

På Västra Götalandsregionen kände man inte till att vård- och omsorgspersonal i Mölndal ratat närmare 600 doser. Vaccinationssamordnaren Kristine Rygge säger till GP att man ska följa upp uppgifterna.

Karina Hansson

[email protected]