Vad jag vill ha i julklapp – mer kollektivtrafik tack

Visst finns det problem med kollektivtrafiken, men för det mesta fungerar den faktiskt. Med fler bussar och chaufförer som mår bra lär det bli ännu bättre – och då kanske fler ställer bilen.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

I veckan har Mölndals-Posten skrivit om klagomål mot kollektivtrafiken i Mölndal. Det handlar om tusentals synpunkter som kommer in varje år: om sena bussar, inställda turer eller chaufförernas körning.

Onekligen finns det problem, och onekligen blir de fler under vinterhalvåret – men för det mesta fungerar det faktiskt bra.

Själv åker jag buss till jobbet i princip varje morgon. Lila express och 751:an är linjerna som tar mig förbi bland annat Eklanda och Astra Zeneca. Jag kliver på, visar upp min mobilbiljett och hittar ett säte. Sen är det bara att skrolla nyheter, lyssna på musik eller stirra ut genom fönstret en stund. Mycket bättre än att köra bil!

ANNONS

Överfulla fordon

De få gånger det inte fungerar är det för att bussen går för sällan eller är överfull. (Det händer nog oftare på andra linjer, 25:an till exempel?) Jag blir irriterad, de andra resenärerna blir irriterade och chauffören blir irriterad. Inte alls lika lugnt och skönt med andra ord.

I sådana lägen kan det förresten inte vara särskilt roligt att vara busschaufför. Folk tränger sig in, ger inte plats åt barnvagnar, står för nära dörrarna och kastar all sin stress och ilska på stackaren som kör och samtidigt försöker undvika fullskaligt kaos.

Blir det för många sådana upplevelser kan jag förstå att bilen känns lockande. Det är tyst, stilla, du kan lyssna på radio och ingen svettig främling kommer sätta sig i sätet bredvid.

Så, för allas och min egen skull kommer här en julklappsönskning till Västra Götalandsregionen, Västtrafik och trafikbolagen: se till att det går tillräckligt med bussar, spårvagnar och tåg där det behövs och att chaufförerna mår bra.

Jag bara önskar mig

Exakt hur det ska lösas, det vet inte jag – jag bara önskar mig. Men om personalen har det bra, okej scheman och vettiga löner så lär det bli lättare att rekrytera nya chaufförer. Och om bussarna som i dag är överfulla blir mindre överfulla (genom fler avgångar, inte att färre reser) kommer det bli mer attraktivt att åka kollektivt. Då kanske det går att förbättra kollektivtrafiken även ute på landsbygden och se till att det är ett realistiskt alternativ till den där bilen jag pratat om.

Så, slut på julklappsönskning. Nu ska jag packa ihop mig och ta bussen hem med hörlurarna i öronen. Troligtvis kommer det fungera hur bra som helst.

Hur är kollektivtrafiken där du bor? Går den bra, finns det problem eller har ni inga bussar alls? Hör gärna av dig till redaktion@molndalsposten.se och berätta.

LÄS MER:Busskaos i östra Mölndal år efter år – bolagen ser ingen ljusning i framtiden

LÄS MER:Västtrafiks priser höjs – men sänks tillbaka i maj

LÄS MER:Mölndalsborna oeniga om den bespottade busslinjen

ANNONS