Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arkivbild. Bild: Fredrik Persson
Arkivbild. Bild: Fredrik Persson

Var inte godkänd som körkortshandledare – döms till böter på 12 000 kronor

En Mölndalsbo i 60-årsåldern döms till böter på 12 000 kronor. Brottet: han var inte godkänd som handledare och föraren saknade körkortstillstånd.

Händelsen inträffade på Mölndalsvägen i Göteborg i slutet av november förra året. Mölndalsbon hade tidigare övningskört med anhöriga och satt den här gången bredvid i bilen för att handleda en annan förare som han visste saknade körkort. Vad han däremot säger sig inte ha känt till var att personen även saknade körkortstillstånd.

– Jag trodde jag kunde köra med honom som handledare och också att han var tillåten att övningsköra, säger mannen i förhör.

LÄS MER: Aina kan inte ta sig till stadshuset: ”En kommun får inte lov att göra så”

Dessutom förklarade han att övningskörningsskylten måste ha fallit av under körning innan de stoppades av polisen eftersom någon sådan inte fanns i bilens bakruta.

I förhör har Mölndalsbon uppgett att han trodde det räckte med genomförd handledarkurs från 2019 för att handleda – inte att han också behövde vara godkänd som handledare till den eller de elever han handledde.

– Jag hade inte koll på att den (handledarutbildningen) gäller bara för de personer som man namnger. Ringde inte för att dubbelkolla det, säger mannen.

LÄS MER: Hon driver fantasibutiken bakom nyckelhålet

Eftersom Mölndalsbon aldrig var godkänd som förarens handledare räknas körningen som olovlig. Nu döms han för tillåtande av olovlig körning till 30 dagsböter på sammanlagt 11 700 kronor.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.