Var tredje svensk har gått upp i vikt under pandemin

Om man dragit på sig ett ”coronakilo” eller två under pandemin är man långt ifrån ensam. 36 procent av svenskarna har ökat i vikt det senaste halvåret, det visar en ny Sifo-undersökning. Dietisten och Mölndalsbon Peter Meisel är inte förvånad.

ANNONS
|

Att mest vara hemma under pandemin har fått många att ändra sina matvanor – ofta till det sämre. Det ohälsosamma ätandet, i kombination med mindre träning, har gjort att 36 procent av svenskarna har gått upp i vikt det senaste halvåret. Detta enligt en Sifo-undersökning gjord på uppdrag av Viktväktarna.

Bland deltagarna svarade 40 procent av kvinnorna och 32 procent av männen att de hade ökat i vikt under det senaste halvåret. 17 procent av de tillfrågade hade gått upp två till sju kilo

En förklaring kan vara skräpmat. Fler kvinnor (41 procent) än män (32 procent) svarade att de ätit mer skräpmat under pandemin jämfört med tidigare. Utöver mer snabbmat är ökat intag av kakor och bakverk den största boven för kvinnor, medan männen ätit mer chips och andra snacks. I undersökningen framkommer också att yngre ätit mer onyttigt än äldre.

ANNONS

"Det är lättare att gå upp i vikt än ner i vikt”

Peter Meisel är dietist inom primärvårdens dietistenhet i Göteborg där man behandlar personer med både undervikt och övervikt. Han är väl medveten om att många gått upp i vikt under pandemin att den begränsar många.

– I samtalen med våra patienter är det vanligt att man inte kommer ut och tränar på grund av begränsningarna av covid, och att man småäter när man är hemma.

Peter Meisel är dietist och säger att en sätt att hålla vikten är att inte ha onyttiga saker tillgängliga hemma.
Peter Meisel är dietist och säger att en sätt att hålla vikten är att inte ha onyttiga saker tillgängliga hemma. Bild: Matilda Andersson

Han menar att när man får mer tid och mindre saker att göra är det lätt att leta efter saker att distrahera sig med, och mat är väldigt vanligt.

– Jobbar man hemma finns mer godsaker. På jobbet har man sällan en kakburk stående, säger Peter Meisel.

Att många i undersökningen äter kakor och chips förvånar inte Meisel. Han menar att det oftast blir snabba och enkla saker vi stoppar i oss, som fikabröd och ostmackor.

– Det är sällan man ställer sig och gör en sallad, säger han.

Att dricka en stor mängd läsk är inte heller bra om man har problem med vikten – för det ger till exempel ingen mättnadskänsla alls.

Så blir man av med sina kilon

Vad är då lösningen för att slippa dessa ”coronakilon” eller gå upp i vikt överhuvudtaget? Peter Meisel menar att begränsa tillgången är den främsta framgången. För det är betydligt lättare att gå upp i vikt än ner i vikt säger han.

– Som jämförelse kan man ta att för den som inte ska dricka alkohol så ska man inte ha det tillgängligt hemma.

Hans råd är att hantera beteenden som innefattar mat och bli medveten om att man varje dag rotar i skåpen efter något att småäta.

– Gör då andra aktiviteter för att distrahera dig, eller ändra vad som finns tillgängligt. Se till att det finns hälsosammare mat att ta till när beteendet kommer.

Peter Meisel säger att ju längre restriktionerna pågår desto svårare blir det att hålla vikten om man har det här beteendet. Det kommer fortsätta även sen om man inte ändrar något.

– Kan vi jobba mer förebyggande så vinner vi så mycket på det.

Så gjordes undersökningen:

Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 11–15 mars 2021. Totalt var det 1 082 personer mellan 16 och 79 år som deltog.

Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval.

Källa: Viktväktarna.

ANNONS