Nikki, Elly och Ellie känner sig trygga i skolan och inne i Mölndal galleria, men inte alltid utomhus i Mölndals centrum. Vid Ica sitter gubbar och stirrar.
Nikki, Elly och Ellie känner sig trygga i skolan och inne i Mölndal galleria, men inte alltid utomhus i Mölndals centrum. Vid Ica sitter gubbar och stirrar. Bild: Anna Mattisson

Var tredje ungdom i Mölndal känner sig otrygg i vardagen

Var fjärde ungdom i Mölndal har utsatts för hot eller våld under ett halvår 2020. Drygt var tredje har upplevt otrygghet i vardagsmiljön. Det visar en ny undersökning.
– Det är läskigt när det är gamla gubbar som kollar på en ibland, säger Ellie, 12 år, från Lindome.

ANNONS
|

– Jag känner mig trygg. Vad är det värsta som kan hända här? Kanske i Angered, där vill man inte vistas, men där bor jag inte. Och Nordstan känns inte säkert. Man har hört historier om knivhuggningar och grejer där, säger Olof K. Gustafsson, 15 år från centrala Mölndal.

Han sitter på Babas i Mölndal galleria med sina kompisar. På Max, en våning upp sitter tre tjejer från Lindome som inte delar hans bild.

LÄS MER:Ungdomar ställde Västtrafik mot väggen – kämpar för sina busskort

Gloende gubbar

– Det är läskigt att det är gamla gubbar som kollar på en ibland. Vid Ica i Mölndal brukar det sitta gubbar och stirra. Och när vi satt på bussen var det en gubbe som frågade vad vi hette och började prata och så, säger Ellie, 12 år, som av just trygghetsskäl inte vill ha sitt efternamn med i tidningen.

ANNONS

– Folk på bussen tittade på men de gjorde ingenting, fortsätter kompisen Elly, 11 år, och visar hur skakig hon kände sig av upplevelsen.

I Mölndal galleria, där de sitter nu, känner de sig trygga. Där är det bara att gå in i en butik om något blir obehagligt. Både bussturen till och från skolan och att vara i själva skolan känns säkert tycker de. På de sociala medier de använder har de gjort inställningar så de inte kan kontaktas av främlingar.

– Men folk i klassen har addat folk de inte känner, säger Elly.

Ellie nickar.

– Då har folk messat bilder och sånt.

LÄS MER:Så påverkas butiksägarna av situationen under Mölndals bro

Hälften av tjejerna otrygga

Vart tredje år är Mölndals stad med i den så kallade lupp-undersökningen, som bland annat tittar på hur trygga unga i åttan och tvåan på gymnasiet känner sig och om de utsatts för hot eller brott.

När undersökningen som gjordes förra året nu presenterats visar den att var tredje som svarat känner sig otrygg på minst en plats i sin vardagsmiljö, främst i centrum och i kollektivtrafiken. Bland tjejer i åttan känner sig nästan hälften otrygga.

Drygt var fjärde som gjort enkäten säger att de har blivit hotade, bestulna eller utsatta för misshandel, sexuellt våld eller utnyttjande under en halvårsperiod 2020.

Trots det har Helena Söderberg, brottsförebyggande samordnare i Mölndals stad, inte bilden av att Mölndal skulle vara en otrygg kommun för unga.

– Jag tror vi har väldigt trygga ungdomar. Sen är det klart det kan kännas otryggt när det är mörkt och man ska hem, men vi har inte den brottslighet som finns i till exempel Göteborg. Här kan du gå på gatorna utan att känna dig rädd, säger hon.

Många insatser

Samtidigt vill hon inte förringa de svarandes upplevelser.

– Var tredje ungdom ska inte behöva känna sig otrygg. Vi håller på med olika utredningar för att nysta i detta. Vi tar det på absolut största allvar, säger Helena Söderberg.

LÄS MER:Autistiska barn tvingas flytta – för fjärde gången på ett halvår

Mycket har gjorts för att öka tryggheten sedan förra lupp-undersökningen. Det har införts trygghetsvärdar, nattvandringen pågår, fritidsgårdarna har fått längre öppettider, unga kulturutvecklare har anställts och på skolorna har det arbetats med projekt, för att till exempel motverka machokulturen och stärka den psykiska hälsan.

Trots det visar undersökningen inte på några större förändringar mellan 2017 och 2020. Helena Söderberg menar att det tar ett tag innan resultaten av insatserna syns.

– De insatser vi har gjort är för unga för att kunna utvärderas, plus att det är en pandemi.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS