Coronatest, test för corona. Arkivbild.
Coronatest, test för corona. Arkivbild. Bild: Victoria Petersson

Vårdpersonal kommer inte testas för covid-19

Nu slopar Folkhälsomyndigheten rekommendationen av covidtestning för vårdpersonal.

ANNONS
|

Beslutet kommer att träda i kraft den 15 februari och anledningen bakom är att testningen anses ”ha begränsad effekt för att minska smittspridningen,” skriver Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande. Dessutom menar myndigheten att testningen är resurskrävande.

Därmed tas alltså den särskilda rekommendationen av bred testningen av covid-19 bort för vård- och omsorgspersonal, alltså till exempel för personal på sjukhus eller särskilda boenden.

– Under den senaste perioden med hög smittspridning av covid-19 har vi sett att testningen av personal har haft marginell effekt för att begränsa spridningen i de här miljöerna. Det cirkulerar även andra luftvägsvirus som kan orsaka svår sjukdom för personer som tillhör en riskgrupp. För att inte utsätta patienter och boende för smittrisk är det extra viktigt att vård- och omsorgspersonal tänker på att stanna hemma vid sjukdom, säger Sara Byfors, avdelningschef för Folkhälsomyndigheten, i pressmeddelandet.

ANNONS

Men Folkhälsomyndigheten rekommenderar dock också att man fortsätter testningen av patienter och omsorgstagare bland personer i känsliga miljöer. Detta gäller de som uppvisar symtom på covid-19. De skriver också att det kan bli aktuellt med testning vid smittspårning.

Till sist uppmanar Folkhälsomyndigheten att man ska hålla fast vi sina goda hygienrutiner. Även till att man ska följa rekommendationen kring vaccination. De skriver: ”Från den 1 mars gäller nya rekommendationer om påfyllnadsdos av vaccin för personer som är 50 år och äldre samt för riskgrupper.”

ANNONS