Arkivbild.
Arkivbild. Bild: Stefan Bennhage

Västra Götalandsregionen går upp i förstärkningsläge

Dagen innan nyårsafton går Västra Götalandsregionen upp i förstärkningsläge för att kunna hantera den ”mycket höga belastningen på vården”. Det innebär att personal kan uppmanas att komma till jobbet, trots ledighet.

ANNONS
|

Det är hög belastning på vården, framför allt med anledning av smittspridningen av flera virus.

– Det är mycket höga flöden av patienter till vår barnsjukvård på grund av RS-virus samtidigt som influensa och covid-19 påverkar vår bemanning. Det gör att läget för tillfället är och bedöms vara fortsatt mycket ansträngt inom sjukvården den närmsta tiden, säger Håkan Sandahl, regiondirektör Västra Götalandsregionen.

Förstärkningsläget innebär att regionen snabbare kan koordinera beslut, prioritera och fördela resurser, enligt pressmeddelandet. Man har även aktiverat den regionala särskilda sjukvårdsledningen, som ska upprätthålla patientsäkerheten och se till att patienter får den vård de behöver.

Kan uppmana medarbetare att gå i tjänst

Det kan också bli aktuellt att kalla in personal från semestern.

ANNONS

– Vi har personal som slitit hårt under lång tid och vi gör vårt bästa för att försöka värna deras ledigheter. Men i detta läge kan det bli nödvändigt att uppmana medarbetare att gå i tjänst eller utföra sina arbetsuppgifter på de avdelningar där behovet är som störst. Som organisation har VGR stora resurser och det gäller att vi nu använder dessa på absolut bästa sätt, säger Håkan Sandahl.

Är du sjuk? Så ska du göra.

Regionen uppmanar privatpersoner att försöka skydda sig själv och andra mot smittorna:

  • Är man sjuk med symtom på luftvägsinfektion som snuva, hosta och feber är uppmaningen att stanna hemma och undvika kontakt med andra för att inte fler ska smittas. Det gäller naturligtvis även om man har symptom på magsjuka.
  • Var särskilt försiktig i kontakten med äldre personer och barn som är under sex månader.
  • Tvätta alltid händerna noga med tvål och varmt vatten efter toalettbesök, före måltider och efter att du har tagit i föremål eller ytor som kan ha virus på sig.
  • Hosta och nys i armvecket eller i en pappersnäsduk som du sedan slänger.
  • Följ Folkhälsomyndighetens rekommendationer för vaccination mot covid-19 och influensa.

Sedan innan finns en rekommendation i Västra Götaland om att familjer med barn under sex månaders ålder rekommenderas att låta äldre syskon stanna hemma från förskolan, om det är möjligt. Rekommendationen gäller till och med den 8 januari men kan förlängas beroende på smittläget.

Källa: Västra Götalandsregionen

LÄS MER:Nya rekommendationer om munskydd för besökare i vården

LÄS MER:Fler covid-19-patienter på sjukhus i Sverige än förra vinterns topp

ANNONS