Arkivbild, från covidavdelningen på Mölndals sjukhus.
Arkivbild, från covidavdelningen på Mölndals sjukhus. Bild: Erika Arnadottir

Västra Götalandsregionen håller pressträff om coronaläget

Under onsdagseftermiddagen höll Västra Götalandsregionen en pressträff där regionen gav en uppdaterad lägesbild av smittspridningen i regionen. Där meddelande man bland annat på vilka elva platser i Mölndal man kommer att vaccinera i fas fyra.

ANNONS
LocationMölndal||

De som deltar på pressträffen är smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg, vaccinationssamordnaren Kristine Rygge och Jan Kilhamn, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör.

Under föregående vecka, vecka 17, minskade antalet konstaterade fall av covid-19 i jämförelse med veckan innan. Totalt registrerades 5 316 fall och det är en minskning med tre procent.

– Vi har haft två veckor i rad med minskningen av antalet fall, säger smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg under pressträffen.

LÄS MER:Antal fall av covid-19 minskar i Mölndals kommun

Smittan minskar i regionen – men hög smittspridning

I de flesta åldersgrupper är det just nu en nedgång. Men trots det finns det en hög smittspridning i regionen. Hur hög smittspridningen är varierar mellan kommunerna, dock är det en hög smittspridning i många kommuner.

ANNONS

– Vi har väldigt långt kvar innan vi får ner samhällsspridningen och antalet fall. Vi har allt för många fall som blir bekräftade varje vecka. Vi måste förvalta den här nedgången väl. Det är inte läge att släppa efter eller börja öppna upp.Det gäller att följa råd, rekommendationer och vaccinera.

I regionen är det dessutom skärpta rekommendationer som bland annat innebär att man ska undvika platser där det finns trängsel som kollektiv trafiken och köpcentrum.

– Jag hör fler och fler som säger att de börjar återgå till arbete och smyga in fysiska träffar. men det är inte läge för det. Man ska fortsätta arbeta hemifrån.

LÄS MER:Indiska dubbelmutationen upptäckt i Västra Götaland

Läget i sjukvården

De tre senaste veckorna ser man att inneliggande patienter har gått från 400 till 278. Det är 70 patienter som är på iva.

– Det är en oro och det är ett bekymmer för oss, säger Jan Kilhamn, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör.

Den generella trenden är att färre skrivs in varje dag på regionens sjukhus. Och på grund av vaccinet är det även färre äldre som läggs in än tidigare.

Då startar fas 4

När det gäller vaccineringen har man vaccinerat de allra flesta i gruppen 90 år och äldre. Regionen har som mål att ge 50 000 doser per vecka.

Regionen vaccinerar i åldersordning.

– Vi är i fas tre och vi vaccinerar främst i åldersgruppen 60 år och äldre. Och på några håll har man börjat släppa på 55 år och äldre, säger Kristine Rygge, vaccinsamordnare.

Preliminärt kommer fas 4 att starta vecka 20, den 17 maj.

– Vecka 23 kommer vi att släppa på ännu flera. Har vi mindre vaccin kommer vi behöva bli striktare och gå i åldersordning även här.

På 1177 bokar man sin dos vaccin och man kan boka in sig var som helst i regionen.Från och med nästa vecka har Regionen förstärkt kapacitet från externa aktörer, då kommer man bland annat kunna vaccinera sig i Slottsskogen.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS