Smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg, vid Smittskydd Västra Götaland. Arkivbild.
Smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg, vid Smittskydd Västra Götaland. Arkivbild. Bild: Jonas Lindstedt

Västra Götalandsregionen håller pressträff om coronaläget

Under vecka 23 bekräftades cirka 600 nya fall av covid-19, men likt veckorna innan finns det osäkerheter i statistiken. I nuläget finns också tolv bekräftade fall av deltavarianten.
– Det finns alla förutsättningar för att smittan kan ta fart igen, inte minst med tanke på deltavarianten som sprids snabbare, säger smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg under dagens pressträff.

ANNONS
|

Det är en fortsatt nedgång av antalet nya bekräftade fall av covid-19 i Västra Götalandsregionen. Uppskattningsvis rör det sig om cirka 600 fall, enligt smittskyddet.

– Jag kan börja med att säga att i söndagskväll stängde återigen den nationella databasen Sminet ner. Det gör att jag inte i dag kan visa någon komplett eller säkerställd statistik från förra veckan. Men utifrån de positiva prover som vi får in från laboratoriet kan vi uppskatta läget, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg och fortsätter:

– Jag tänkte också säga något om deltavarianten. I regionen har vi nu tolv bekräftade fall och majoriteten har en utlandskoppling.

ANNONS

Deltavarianten är den variant som först upptäcktes i Indien. I Sverige finns det totalt, i nuläget, 71 fall.

”Deltavarianten sprids snabbare”

Det kan dock finnas fler fall. Eftersom det ta tid att få svar på helgenomsekvensering, alltså förenklat sagt, den analys som görs för att skilja varianterna åt. Alla positiva prover för covid-19 genomgår inte en helgenomsekvensering.

– Laboratorierna håller på att sätta upp en ny en metod så att de snabbt kan få en indikation på om det skulle kunna vara deltavarianten.

LÄS MER:Samhällsspridning av deltavarianten i Sverige

Smittskyddsläkaren gläds åt nedgången och att den har fortsatt så här långt.

– Det är glädjande, även fast det finns en stor oro för vad deltavarianten kan ställa till med och vilken omfattning den kommer att få, säger Wahlberg och fortsätter:

– Många smittas av covid-19 och majoriteten av oss har inte haft viruset. Det är viktigt att vi fortsätter att följa rekommendationerna. Det finns alla förutsättningar för att detta kan ta fart igen, inte minst med tanke på deltavarianten som sprids snabbare.

Coronaläget i Västra Götalandsregionen

Antal fall vecka 23: ca 600 personer

Antal patienter på sjukhus: 86 patienter

Varav på iva: 13 patienter

Utförda pcr-test (corona-test): ca 30 000

Vid symptom provta dig trots att du fått vaccin

I nuläget är det 86 patienter inneliggande på något av regionens sjukhus, varav 13 på iva-avdelning.

Jan Kilhamn tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör, uppmanar alla med misstänkt covid-19 till att provta sig. Detta gäller även de som har fått sina vaccindoser.

– Det är så vi hittar de olika varianterna och tidigt kan starta smittspårning. Genom den här vägen vi kan begränsa pandemin. Det spelar ingen roll, har man symptom så ska man testas, säger han.

LÄS MER:Uppdaterad vaccinplan: Då får du din dos

Så ser vaccinläget ut i regionen

Just nu är vaccinerar regionen de som är 45 år eller äldre och även de i riskgrupp. När regionen har en tillräckligt bra vaccinationstäckning sänker de till åldersgruppen 35.

– Vi har fokuserat på att skydda de allra sköraste och vi har vaccinerat i åldersordning. Vi har väldigt bra täckning i de äldsta åldersgrupperna, säger vaccinsamordnaren Kristine Rygge.

Men täckningen kommer att jämnas ut bland alla åldrarna när fler får sin dos ett. Mellan vecka 25 till 27 har regionen i nuläget öronmärkt minst 50 000 doser till de som ska ha dos ett. Efter vecka 27 finns det inget besked på hur många doser vaccin regionen kommer få. De återkommer med information så fort de vet.

– Det är en hel del dos tvåor som behöver komma ut de närmsta veckorna. Men de här veckorna får vi en betydligt större mängd än det vi har fått tidigare.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS