Västra Götalandsregionens budget för 2024 klubbad i fullmäktige

Västra Götalandsregionen budgeterar med ett minusresultat på 1,59 miljarder kronor 2024. Det står klart efter att det rödgröna styrets förslag klubbats i regionfullmäktige på tisdagen. Flera oppositionspartier höll med om att en underbalanserad budget är nödvändig – men inte Moderaterna.

ANNONS

Den rödgröna budgeten innebär en välfärdskris, menar partierna själva. På tisdagen klubbades den som väntat igenom i regionfullmäktige, vilket bland annat innebär att patientavgifterna och Västtrafiks priser ska höjas nästa år.

– Inte sedan regionen bildades har utgångsläget varit så tufft. Det är ett exceptionellt läge i ekonomin, sade regionstyrelsens ordförande Helén Eliasson (S) i samband med att deras förslag presenterades.

För att undvika att behöva ”lägga ner sjukhus”, som Helén Eliasson själv beskrev det, valde S, V och MP att budgetera med ett minusresultat på 1,59 miljarder kronor.

– Prognosen är att regionen har starkare överskott 2025 och 2026. Det är ett osäkert läge men det är den prognosen vi har, som gör att jag gör bedömningen att vi kan underbalansera i år också.

ANNONS

Miljardbelopp skilde oppositionens förslag

Flera oppositionspartier har resonerat på samma sätt, där även C, L och SD ville budgetera med minusresultat i miljardklassen. Det största av oppositionspartierna, Moderaterna, var ensamt om att presentera ett budgetförslag i balans vilket de menar hade varit mer ansvarsfullt.

– Vi gör olika bedömningar av framtiden, så är det. Vi vill också visa att det finns ett alternativ, säger Lars Holmin (M), vice ordförande i regionstyrelsen.

Är det ett tecken på en splittrad opposition?

– Nej, det tycker jag inte, för vi har heller inte förhandlat ihop oss, utan har valt att gå fram som olika partier. Det är klart att vi alltid har haft olika åsikter och syn på saker, och nu har vi också en möjlighet att visa vad vi själva vill utan att behöva förhandla med någon annan.

Varför hade er budget varit bättre än den rödgröna?

– Vi fokuserar på kärnverksamheten, renodlar uppdragen och ser till att vi säkerställer vården – inte bara nu utan ett antal år framåt. Vi vet inte vad som händer med ekonomin eller om det vänder till 2025.

Även Kristdemokraterna har uttryckt kritik mot att minoritetsstyret budgeterar med ett minusresultat i miljardklassen. KD:s eget förslag hade inneburit ett minusresultat på 234 miljoner kronor – men vann alltså heller inte gehör i regionfullmäktige efter två dagars debatt.

LÄS MER:Då byter kollektivtrafiken i Mölndal tabell – så påverkas du

LÄS MER:Västtrafik återlanserar sin sommarbiljett

LÄS MER:Vårdpersonalen i Västra Götalandsregionen kan få arbetsskor

LÄS MER:Kravet: Ta bort gul skunkkalla, jätteloka och jättebalsamin

ANNONS