Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arkivfoto: Tobias Holmgren Bild: Tobias Holmgren
Arkivfoto: Tobias Holmgren Bild: Tobias Holmgren

Vattenrör sprack i källare – kan ha varit ispropp

Räddningstjänsten fick rycka ut till en villa i Kållered efter att ett vattenrör sprungit läck. Inte ens en timme senare sprack ett rör vid en villa i Lindome. Läckagen kan enligt räddningstjänsten bero på det kalla vädret.

Vid halv tre på måndagseftermiddagen larmades räddningstjänsten till en villa i Kållered. Ett vattenrör hade sprungit läck i källaren på huset och räddningstjänsten fick ringa efter kommunen för att kunna stänga av vattnet.

– Det var ganska mycket, så de behövde hjälp akut. Det sprutade vatten för fullt, säger Dan Lindqvist, larm- och ledningsoperatör på räddningstjänsten Storgöteborg.

De sög ut vattnet ur källaren och försökte flytta undan så mycket saker som möjligt.

– Vi sanerar det värsta där, sedan får försäkringsbolaget ta vid.

Knappt en timme senare kom nästa larm, från en villa i Lindome. Där hade också ett vattenrör sprungit läck, men den här gången utanför huset.

– Det strömmar ut vatten från röret. Vi åker dit och tittar, det behöver ju stängas av.

Enligt räddningstjänsten kan läckagen ha med vädret att göra. Troligen har ett av rören fryst i det kalla vädret, och nu när det blivit mildare har en ispropp släppt och orsakat att röret sprungit läck.

– Att det här händer är ju inte konstigt med så många fastigheter. Om ett rör ligger ytligt kan det bli kallt och frysa. Jag kan inte ge några generella råd, vatten fryser ju när det blir kallt, säger Lars Larsson, också han larm- och ledningsoperatör.

Louise Jungmalm

[email protected]