Vattenverket i Lackarebäck utrymt – efter larm om gas

Vattenverket i Lackarebäck utrymdes efter ett larm om gas under torsdagen. Ett rör hade sågats av och därefter hade ammoniak läckt ut.
– Det är folk som har blivit exponerade, säger Mikael Lindgren på räddningstjänsten.

ANNONS

Larmet inkom strax innan klockan 09.00 på torsdagsmorgonen och sex enheter från räddningstjänsten skickades till vattenverket på Bäckravinsgatan i Lackarebäck.

– Vi kom just till platsen och undersöker vad som har hänt, säger Mikael Lindgren, larm- och ledningsoperatör på räddningstjänsten, klockan 09.

Läckte ammoniak

Enligt räddningstjänsten rörde det sig om något rör som hade blivit avsågat, därefter hade det läckt ut ammoniak.

– Det ska vara utrymt. Vi har en larmplan för utsläpp. De kände lukten och när röret gick sönder valde de att utrymma och larma oss.

Den exakta mängden gas som läckte ut är oklart i nuläget.

– Det ska vara ett mindre läckage. Det är någon kylslang som har gått sönder.

ANNONS

”Folk har blivit exponerade”

Två ambulanser larmades också till platsen.

– Det var folk i lokalen när röret gick sönder och det är folk som har blivit exponerade, säger Mikael Lindgren på räddningstjänsten.

Räddningstjänsten undersökte och gjorde mätningar av gasen. Vid klockan 09.30 kunde flera av fordonen och ambulans lämna platsen.

– Ingen behövde föras till sjukhus, säger Helen Wickberg, teamledare SOS Alarm.

Mölndals-Posten på plats

Mölndals-Postens reportrar var också på platsen. De pratade med insatsledaren Anders Johansson som även bekräftade att det hade läckt ut en mindre mängd gas.

– Det här var inte en skadlig mängd gas, för röret var redan tömt så det fanns bara kvar lite i ett mindre ventilationsrör. Det upplevs värre än vad det är. När det är små mängder för det är rätt otrevligt att få emot sig, säger han.

Anders Johansson, insatsledare på räddningstjänsten, var på plats utanför vattenverket under torsdagen.
Anders Johansson, insatsledare på räddningstjänsten, var på plats utanför vattenverket under torsdagen. Bild: Marcus Erlingfors

Olyckan var framme när ett kylrör skulle bytas ut.

– Man hade tömt det för plocka isär det och så fanns det någon gas kvar i ett tunt rör.

Räddningstjänstens mätning visade att det senare inte fanns någon gas kvar.

– Det är nollvärde där inne. Personalen har gjort jättefint jobb och de hade ventilerat ut innan vi kom. Det var aldrig någon fara. Ambulans har kollat och det finns ingen indikation på att någon mår dåligt.

Ammoniak kom från en kylanläggning

Enligt driftcentralen på förvaltningen Kretslopp och vatten i Göteborg, som ansvar över vattenverket, har ammoniaken släppts ut från en kylanläggning.

– Vi har pratat kort med dem och ingen är skadad. Men det är ännu inte helt klart hur det gick till, säger man från driftcentralen.

Till Mölndals-Posten berättade vattenverkets enhetschef senare var och hur gasläckan hade startat.

LÄS MER:Don och Anton misshandlades utanför McDonald’s – nu döms tre män

ANNONS