Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Vetekornet i förskoletoppen när föräldrarna tycker till

Full pott. Det blev omdömet när föräldrarna tyckte till om föräldrakooperativet Vetekornet i Göteborgsregionens förskoleenkät.
– Jag är supernöjd. Supersupernöjd, säger föräldern Lisa Bäckman.

– Personalen är jättegullig. De känner barnen och anpassar pedagogiken efter dem. Och barnen vill dit varje dag. Närheten är anledningen till att vi sökte oss till Vetekornet, men det är inte därför vi stannat, säger föräldern Lisa Bäckman, från Toltorpsdalen.

Hon bor granne med föräldrakooperativet och har två barn där. När det äldsta barnet började på Vetekornet fick han direkt en storebror, när en lite äldre pojke tog honom under sina vingar.

LÄS MER: Här finns bästa förskolorna i Mölndal – enligt föräldrarna

– De äldre barnen tar sig an de minsta automatiskt. Det finns ingen som säger åt dem att göra det. De i mellanåldern lär sig av de större, säger Lisa Bäckman.

Trygghet viktigast

Personalen ser hon som det viktigaste med förskolan. Lisa Bäckman uppskattar att alla i den sammansvetsade personalstyrkan har samma regler, vilket hon ser som en trygghet för barnen. Att förskolan bara tar emot 18 barn gillar hon också.

Ann-Sofie Matsson, Vetekornets rektor, har jobbat i kooperativet sedan 1988. Hon tror att en stor anledning till nöjdheten är att personalen jobbat ihop så länge, samarbetar så bra och har samma idé om hur de ska jobba med barnen.

LÄS MER: Skolor och förskolor vittrar sönder: Det här gör kommunen

– Viktigast är att barnen känner sig trygga. Först då kan de ta till sig det vi vill förmedla och lära ut, säger hon.

Jobbat med bemötande

Ann-Sofie Matsson berättar att förskolan jobbar mycket med bemötande av de 18 barnen.

– Om man blir illa bemött som barn kan det sitta kvar. Kunskap kan man alltid lära sig, men det sociala är viktigt att få från början, säger hon och tillägger att det inte minst handlar om hur barnen beter sig mot varandra.

LÄS MER: Extra miljoner till Mölndals skolor för att klara pandemin

Om ett barn till exempel säger att någon annan ritar fult pratar personalen med det om att man inte alltid behöver säga vad man tycker och försöker få det att tänka sig in i hur det skulle kännas att höra något sådant. De försöker också träna barnen på att prata en i taget och att lyssna på varandra.

Vetekornet har också en del regler. Som att man vid lunchen bara får prata med dem som sitter vid samma bord, som ett sätt att hålla ljudnivån nere.

Kooperativ ger insyn

Personalen består av fem fast anställda och en timvikarie som jobbar två dagar i veckan och sedan hoppar in när det behövs. Att det alltid är samma vikarie som kommer gör att hon känner både barnen och rutinerna, vilket Ann-Sofie Matsson ser som en viktig del i arbetet med att skapa trygghet.

Att ett föräldrakooperativ innebär en del jobb för föräldrarna ser varken Lisa Bäckman eller Ann-Sofie Matsson som en nackdel. Tvärt om tror de att det bidrar till känslan av trygghet och att insyn i verksamheten. Föräldrarna träffar aktivt både personal, barn och andra föräldrar, och det i sig bidrar till att förskolan fått så höga poäng i undersökningen. Det handlar alltså inte om att föräldrarna jävigt gett höga poäng eftersom de själva sitter i styrelsen, utan om att de trivs med personalens arbete och att själva inkluderas i det.

– Man har väldigt stort inflytande och kan bland annat påverka vad pengarna ska användas till. Men det är personalen som guidar oss, säger Lisa Bäckman.

LÄS MER: Vommedalens förskola blev först med dansutmaningen

Pedagogiken kan föräldrarna inte påverka, men de kan lämna önskemål till personalen. Alla föräldrar ingår också i arbetslag som till exempel sköter om villan som förskolan ligger i eller ordnar med trädgården, och alla turas om att städa. Ett coronafritt år anordnas också flera festligheter och utflykter där både barn och föräldrar hakar på.

– Och en gång i veckan tar föräldrar hand om barnen ett par timmar. Då lär de känna både barnen och de andra föräldrarna, säger Ann-Sofie Matsson.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Mölndals-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.