Arkivfoto
Arkivfoto Bild: Arkivfoto

VG-regionen erbjuder hemkörning av covidtest

För att kunna öka testkapaciteten av covid-19 i regionen och avlasta vårdcentralerna har Västra Götalandsregionen tecknat ett avtal med företaget Kry, som ska genomföra 38 000 tester i månaden i regionen.

ANNONS

Under vecka 9 konstaterades 4 890 nya fall av covid-19 i regionen, jämfört närmare 6 000 vecka 8, vilken är en minskning med 18 procent. Samtidigt kämpar kommunerna med att hinna testa personer med misstänkt covid-19 och smittspåra.

Läs mer: Stor oro för smittspridning i Mölndal: ”Ökar bland ungdomar”

För att underlätta det arbetet och öka kapaciteten i smittspårningen har Västra Götalandsregionen tecknat ett avtal med företaget Kry om att de ska leverera testkit hem till invånare och sedan hämta upp dem och även analysera proverna.

Från och med mitten av mars ska det gå att beställa testkit för provtagning via 1177.se.

ANNONS

– Det blir ett viktigt komplement till den provtagning vi har sedan tidigare. Med den nya leverantören ökar vi betydligt vår maxkapacitet att provta, analysera och smittspåra. Det blir lättare för invånarna att lämna prov och det innebär att VGR får en ännu mer robust organisation för provtagning, säger Jan Kilhamn, provtagningssamordnare VGR i ett pressmeddelande.

Avtalet innebär även att vårdcentraler, laboratorium och smittspårningsenheter avlastas när Kry genomför testen men även analyserar proverna.

PCR-testning, som det heter, är till för dem med symptom, och det är fortfarande 1177 Sjukvårdsupplysningen som avgör vem som ska provtas.

– PCR-testerna är ett viktigt vapen för att bromsa smittan och måste vara tillgängliga för dem som verkligen behöver provtas. Om man har symtom eller uppmanas till provtagning, till exempel vid smittspårning, är detta en god alternativ väg. Men annars ska man inte belasta vårdens resurser för provtagning och analys, säger Jan Kilhamn.

Målet är att Kry ska kunna utföra och analysera upp till 38 000 prover med tillhörande analys per månad åt regionen.

Karina Hansson

karina.hansson@molndalsposten.se

ANNONS