Vi vill berätta historier som går i både svart och vitt

Kan man berätta om en Mölndalsbo som erbjuder en kritiserad behandlingmetod? Och kan man porträttera en vardagshjälte med ett brottsligt förflutet? Jag svarade ja på båda frågorna – var det rätt eller fel?

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

I Mölndals-Posten kan du läsa om människor, företag och organisationer av en massa olika slag. Det är skolelever, vardagshjältar, politiker, verkställande direktörer, hotell, livsmedelsaffärer, restauranger, välgörenhetssatsningar, idrottsföreningar...

LÄS MER:Malina kämpar för kvinnors trygghet: ”Det stärker mig jättemycket”

Men vilket ansvar har vi journalister för att människorna, företagen och organisationerna vi skriver om faktiskt är att lita på? Är en artikel i Mölndals-Posten en kvalitetscertifiering, en garanti för att det eller den som omskrivs är bra?

De här frågorna har gett upphov till spännande debatter både på redaktionen och på våra sociala medier de senaste dagarna. Här kan du läsa om Mölndalsbon Malina Pieczywek, grundare till den på alla vis lovvärda organisationen Trygga tjejer på stan. Men vår reporter Matilda Spetz hittade oroande fynd i Malina Pieczyweks förflutna: en tingsrättsdom från 2015 i vilken Malina befanns skyldig till ett fall av misshandel och tre fall av bedrägeri.

ANNONS

Diskussionen på redaktionen blev intressant. Går det verkligen att göra ett hjälteporträtt av en person som har den bakgrunden?

Såklart inte.

LÄS MER:Mölndals-Posten vill hälsa på hemma hos dig – hör av dig till oss!

Borde man i stället avstå helt från att skriva, förbigå organisationen med tystnad?

Nej.

I stället skrev vi, berättade om domen, och lät Malina Pieczywek svara på frågor kring hur den påverkar hennes, organisationens och penninginsamlandets trovärdighet.

Med den där diskussionen avklarad exploderade vår sajt lite överraskande när reportrarna Sanna Puoskari och Lisa Henricson berättade om Mölndalsbon Jacqueline Belfrage. Från och med snart satsar hon på att erbjuda det av gynekologer kritiserade konceptet snippsauna på sin nya hälsosalong i Kungsbacka.

LÄS MER:Jacqueline och Sandra öppnar Lyckoreceptet: ”Vi vill finnas för dem som behöver det”

På vår Facebooksida hörde läsare av sig med välformulerad kritik. Den gick ut på att Mölndals-Posten inte borde ge utrymme åt en behandlingsmetod som är så pass ifrågasatt. Jag funderade – och svarade till slut att Mölndals-Posten varken rekommenderar eller ställer sig bakom snippsauna. Men att vi gärna berättar om Mölndalsbor som vill skapa en affärsverksamhet av det, självklart med tydliga inslag av läkarvärldens kritik.

Så – vad blir slutklämmen här? Den blir att du själv får läsa texterna och sedan fundera vidare. Går det att fullt ut lita på en fin hjälporganisation vars företrädare dömts för brott? Är det värt att testa en kroppsbehandling som hyllas av vissa men ifrågasätts av läkare?

Svaren? Ja, dem får du formulera själv, i ditt eget huvud.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS