Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Vildsvinen rör åter upp känslor i Balltorp – nu ska kommunen vidta nya åtgärder

Vildsvinen i Balltorp orsakar fortsatta problem för boende i området.
Jenny Toresdotter Ylisirkka hörde i april av sig till Mölndals stad om vilka insatser som planeras. Först i mitten av maj fick Jenny svar och nu står det klart att ett nytt åtgärdspaket är på väg.
– Förhoppningen är att det är klart inom de närmaste veckorna, säger Niklas Nilsson, tillförordnad markförvaltare.

Det var under hösten 2019 som Jenny Toresdotter Ylisirkka tillsammans med Christina Johansson från Balltorp lämnade in en namninsamling till Mölndals stad. De hade samlat 400 namn som tillsammans krävde krafttag mot de eskalerande vildsvinsproblemen.

Situationen var redan då allvarlig och trots flera insatser bökas än i dag vägrenar och gräsmattor upp, två år senare.

– Många i området är rädda, man kan inte gå där man vill, säger Jenny Toresdotter Ylisirkka.

I april valde hon därför att åter höra av sig till kommunen för att få besked om vad de planerar att göra framöver, men svaret kom att dröja.

– Det tog fem veckor och en påminnelse innan jag hörde något alls vilket är konstigt, att bara vara tyst funkar inte. Det är det jag blir mest arg på, att det bara ignoreras när man efterfrågar en dialog, säger hon.

LÄS MER: Här sker flest viltolyckor i Mölndal

Åtgärdspaket från kommunen på gång

Först i mitten av maj fick hon svar från kommunens tillförordnade markförvaltare Niklas Nilsson som nu förklarar att ett nytt åtgärdspaket är på gång.

– Det jag kan delge i nuläget är att vi har haft interna möten med ansvariga förvaltningar i Mölndals stad för att ta fram åtgärder kring vildsvinsproblematiken i Balltorpsområdet. Vi har ett remitterat åtgärdspaket på gång, förhoppningen är att det är klart inom de närmsta veckorna, säger han.

Han nämner sådant som röjning av vegetation i aktuella områden, tips och direktiv till de boende om vad de kan göra själva och även en uppmaning till ökade jaktinsatser till jaktlagen.

Niklas Nilsson beklagar också att det har dröjt så pass lång tid att ge Jenny Toresdotter Ylisirkka ett svar på vad man planerar att göra.

– Det är tyvärr beklagligt att berörd person fått ett sent svar på sin fråga i april, detta får givetvis förbättras framåt, säger han.

LÄS MER: Patrik återupptar kampen mot vildsvinen

Vill se bättre belysning i området

Informationen om de kommande åtgärderna menar han ska delges till boende- och samfälligheter och aktuella jaktlag i ett informationsbrev och på Mölndals stads hemsida. Jenny Toresdotter Ylisirkka saknar däremot några åtgärder.

– Personligen skulle jag uppskatta mer och bättre gatubelysning, både längs vägarna och ute i området, säger hon.

Jenny Toresdotter Ylisirkka och hennes man har vid flera tillfällen stött på vildsvinen, både till fots och när de kört bil.

LÄS MER: Misstänkt jaktbrott i Sandsjöbacka

Fick tvärbromsa på hemvägen

Hennes man fick ta en omväg när han mötte upp till 15 vildsvin ute på en gångväg vid Pepparedsleden. Själv minns hon särskilt ett tillfälle när hon var på väg hem sent en kväll med bilen och fick tvärbromsa mittemot Balltorpsskolan.

– Rätt ut över vägen springer sju, åtta stycken vildsvin. Hade jag inte haft helljusen på så tror jag inte att jag hade sett dem i tid, säger hon.

Hon fick stopp på bilen när det var kanske nån halvmeter kvar. Nu vill hon förutom bättre ljus hade gärna också se att man sätter upp tillfälliga varningsskyltar.

LÄS MER: Rävjakt samlade in 11 000 till Barncancerfonden

Vill se en anpassning av samhället

Vildsvinet är inte bara ett problem i Mölndal utan stammen ökar i hela Västra Götaland.

Trots att hundratals vildsvin skjuts av i området under året ser jaktlagen i området ändå hela tiden att det sker en föryngring av stammen och en invandring från andra områden.

Jenny Toresdotter Ylisirkka har insett att vildsvinen är något de kommer få leva med.

– Man har ju förstått att det är ett omfattande problem, men jag hoppas att samhället runt omkring ska kunna anpassas så att det ändå kan fungera bra, säger hon.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.