Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Så här såg det ut när Vikens High Yield tog vad som skulle bli hans sista seger, på Vincennes i Paris den 19 december. Robert Bergh har tränat hästen.  Bild: ATG, Henrik Brunnsgård
Så här såg det ut när Vikens High Yield tog vad som skulle bli hans sista seger, på Vincennes i Paris den 19 december. Robert Bergh har tränat hästen. Bild: ATG, Henrik Brunnsgård

Åbytränaren Robert Berghs stjärnhäst dog – föll ihop efter travlopp

Travhästen Vikens High Yield föll ihop och dog i samband med en tävling i Frankrike, skriver Expressen.
– Jag såg bara att han var dålig för dagen och att han tog ut honom ur fältet på bortre långsidan, säger Åbytränaren Robert Bergh till tidningen.

Vikens High Yield är en sjuårig valack som tränas av Åbytränaren Robert Bergh. Hästen tävlade under torsdagen i Frankrike när kusken Gabriele Gelormini upptäckte att något var fel.

– Jag såg bara att han var dålig för dagen och att han tog ut honom ur fältet på bortre långsidan. Sen joggade han hem honom där. Det var 800–1000 meter, sen direkt efter utfarten la han sig ned och då var han död, säger Robert Bergh till Expressen.

Robert Bergh på Åbytravet var hästens tränare. Bild: Henrik Brunnsgård
Robert Bergh på Åbytravet var hästens tränare. Bild: Henrik Brunnsgård

Robert Bergh berättar att han haft hästen i flera år och att ”det var en unik häst med skön stil”. Exakt vad som hände under loppet är oklart.

LÄS MER: Åbytravet satsar på fri entré – under hela 2022

– Det är lite som att se en människa inom idrotten. Man tänker: Borde man inte kunnat ha märkt någonting? Hur kan det gå obemärkt förbi? Det är samma med det här, fanns det något som tydde på något före? Det gjorde inte det. Det är beklagligt, säger Robert Bergh och fortsätter:

– Man förknippar ofta det som händer i lopp med heta och stressade hästar, det här var en filbunke som alltid är stark. Det stämmer inte in på olyckstillbud.

LÄS MER: Travsportens milstolpe – blir förbjudet att driva med spö

Vikens High Yield var en framgångsrik häst som tjänade drygt 2,4 miljoner kronor på 62 starter. Enligt Robert Bergh var han ”lugnet själv” och uppskattad av alla i stallet.

LÄS MER: Åbytränaren Robert Bergh åtalas för olovlig körning

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.