Arkitekten som designat Hills golfbana är död

Arthur Hills, skaparen av Hills golfbana, är död. Hills blev 91 år gammal och både amerikanens personlighet och naturnära design har gjort ett stort avtryck i Mölndal.
– Jag ser Arthur i banan. Hans sätt att få en golfbana att smälta in i naturen är unikt, säger Hills vd Mats Sterner.

ANNONS
|

Golfbanearkitekten Arthur Hills, som tillsammans med kollegan Steve Forrest, designat Hills golfbana gick bort den 18 maj. Under sin livstid deltog Arthur Hills i över 400 golfbaneprojekt och golfbanan i Mölndal blev hans andra bana i Europa.

Mats Sterner, vd för Hills Golf & Sports Club, berättar att Arthur Hills haft stor betydelse för Mölndal.

– Jag ser Arthur i banan. Hans sätt att få en golfbana att smälta in i naturen är unikt, säger Mats Sterner.

Hills golfbana började byggas 2002 och var färdig 2005. Mats Sterner berättar att golfbanearkitekten var fascinerad av Mölndal redan från start.

ANNONS

– Han designade många banor i bland annat USA och Kanada. Men i Mölndal fanns redan den hårda och mjuka naturen som man annars ofta behöver tillföra, säger Mats Sterner.

LÄS MER:Nu finns sex tiomiljonershus till salu utanför Mölndal

Hade en stark vilja

Som person ska Arthur Hills ha varit karismatisk och haft en stark vilja. Mats Sterner minns att han tidigt slogs av hans sätt att dra till sig uppmärksamhet.

– När han klev in i ett rum blev alla påverkade. Arthur hade pondus, säger Sterner.

Golfbanan var inte helt lätt att bygga och till en början täcktes stora delar av marken med skog. Det fanns många utmaningar men Arthur Hills var fast besluten om att banan skulle bli som han tänkt.

– Han gjorde inga kompromisser. Varje hål skulle bli bra, säger Mats Sterner.

LÄS MER:Hills-golfaren är rankad tia i världen

Stolt över sitt verk

Mats Sterner berättar att lyckan var stor när golfbanan väl var färdig. Att döpa banan till Hills kändes givet.

– Det var så stort att ha fått en internationell designer till Mölndal och banan var den första som Arthur ville koppla till sitt namn.

Att golfbanearkitekten var stolt över sitt verk var tydligt. Vid varje korrigering var Arthur Hills noga med att bli uppdaterad. Han ska ha varit extra nöjd med att ha lyckats bygga banan runt de många bergknallarna.

– Jag tror att alla slås över de vackra vyerna. Nu finns det en massa bostäder här också. Golfbanan har satt Mölndal på kartan och gjort området till en attraktiv plats, säger Mats Sterner.

LÄS MER:Marios gjorde tv-succé med sitt pampiga drömhus i Hills villastad

ANNONS