Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Generalsekreterare Dennis Andersson får inte se Gothia Cup bli av 2021. Bild: Bildbyrån
Generalsekreterare Dennis Andersson får inte se Gothia Cup bli av 2021. Bild: Bildbyrån

Beskedet: Gothia cup 2021 ställs in

Gothia cup ställs in – för andra året i rad. Det beskedet lämnade BK Häcken under tisdagen.
– Det känns nästan overkligt att tvingas fatta det här beslutet, säger generalsekreterare Dennis Andersson i ett pressmeddelande.

Den 21 april 2020 stod Dennis Andersson på Heden. Han hade tårar i ögonen.

På grund av coronapandemin skulle BK Häcken behöva ställa in ungdomsturneringen Gothia cup. Något som inte hade hänt sedan starten 1975.

– Det finns tiotusentals barn och ungdomar vars dröm inte blir av nu, sa Dennis Andersson, generalsekreterare, då.

LÄS MER: Elin Rubensson var med på BK Häcken FF:s första träning

Ända sedan dess har BK Häcken jobbat för att få till en turnering 2021. När klubben höll årsmöte i mitten av mars sa till exempel kassör Dan Martinsson:

– Vi kommer göra allt i vår makt för att kunna genomföra turneringen.

Har jobbat för en nedskalad turnering

Men ... Under tisdagen, nästan på dagen ett år efter Dennis Anderssons tårar på Heden, meddelade BK Häcken att även Gothia cup 2021 tvingas ställas in.

"Ungdomsturneringen som skulle ha spelats 18–24 juli går inte att genomföra, enligt de prognoser Folkhälsomyndigheten och Smittskydd Västra Götaland gör för sommaren", skriver klubben i ett pressmeddelande.

Vidare berättar klubben att de in i det sista har försökt planera för en nedskalad turnering, men inte heller det gick alltså att lösa.

LÄS MER: Jitexduon satsar på Youtube – vill ta med fansen bakom kulisserna

– Vi har känt att det varit vårt ansvar att åtminstone få till Gothia cup i en mindre variant i sommar, för att kunna ge alla ungdomar något att längta efter och något som kanske kan hålla motivationen uppe för de ungdomar som i dag kämpar på med sina träningar vecka ut och vecka in, utan att få spela några matcher, säger Dennis Andersson i pressmeddelandet.

– Det känns nästan overkligt att tvingas fatta det här beslutet för andra året i rad. Vi har gjort allt vi kan för att ge våra ungdomar en vecka full av glädje och fotboll i sommar men våra deltagares och funktionärers trygghet är vår högsta prioritet. Med de råd vi får från smittskyddsexpertisen, måste vi fatta det här beslutet nu, med sorg i våra hjärtan.

Dennis Andersson riktar i pressmeddelandet hård kritik mot beslutsfattarna och de restriktioner som satts upp.

– Till våra politiska beslutsfattare: Låt våra barn spela matcher igen. Det kan inte vara tjugo barn utspridda på ett stort fotbollsfält som driver på smittspridningen. Men våra ungdomars ökade stillasittande riskerar att ge oss långsiktiga följder i folkhälsan som inte går att överblicka i dag. Tusentals barn står med snörade skor, redo för en ny fotbollssäsong. Mer träffsäkra restriktioner behövs nu, i dag. Stefan Löfven, rädda våra barns hälsa!, säger Dennis Andersson.