Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Efter segern: EM-bonus för Mölndalsborna Johanna Rytting Kaneryd och Elin Rubensson

Sverige är klart för kvartsfinal i fotbolls-EM. Det innebär ett rejält ekonomiskt tillskott i hushållskassan för de båda Mölndalsborna och landslagsspelarna Johanna Rytting Kaneryd och Elin Rubensson, rapporterar DN.

På söndagskvällen stod det klart att Sverige vinner sin grupp i fotbolls-EM, trots stundtals svajigt spel så här långt i mästerskapet. Imponerande 5–0 mot gruppens på papperet svagaste lag Portugal räckte för att ta sig förbi värsta konkurrenten Nederländerna i tabelltoppen.

Glädjen var förstås stor i det svenska laget, där det ingår två Mölndalsbor – rutinerade Elin Rubensson som bor i Lindome och mästerskapsdebutanten och Krokslättsbon Johanna Rytting Kaneryd.

Rytting Kaneryd njöt

Båda syntes på planen mot Portugal. Elin Rubensson fick göra ett inhopp i andra halvlek medan Johanna Rytting Kaneryd spelade från start.

– Det kändes bra. Jag kände mig pigg och det kändes som att vi fick igång vårt spel ganska snabbt, då är det lätt att spela fotboll. Jag njöt verkligen i dag, sa Johanna Rytting Kaneryd till TV4 efter matchen.

Nu kan DN berätta att det blir en fin ekonomisk belöning för de båda Mölndalsborna och alla andra i truppen. Varje spelare får 156 000 kronor som tack för avancemanget till kvartsfinal.

De pengarna kan läggas till grundlönen 261 000 kronor, som betalas ut till alla spelare som åker till EM.

Mer pengar för vinst i kvartsfinalen

En seger i kvartsfinalen på fredag ger spelarna ytterligare 35 000 kronor. Därefter väntar 62 000 extra kronor vid vinst i semifinalen och 64 000 kronor om landslaget även tar hem finalen.

Allt som allt kan Johanna Rytting Kaneryd och Elin Rubensson åka hem från England 578 000 kronor rikare. De landslagsspelare som DN pratar om saken med vill dock tona ner betydelsen av den ekonomiska moroten.

– Det är ingenting som jag har tänkt på, utan vårt enda mål är att vi ska vinna det här mästerskapet och gå så långt som möjligt. Att det blir någon bonus, det är en... bonus, säger till exempel anfallsstjärnan Stina Blackstenius.

Under flera år har debatten varit hård om de skillnader som funnits i ersättning mellan dam- och herrlandslagsspelarna i fotboll. I slutet av 2021 ledde den diskussionen till slut fram till ett nytt landslagsavtal, där ersättningsnivåerna är lika för alla, oavsett kön.

LÄS OCKSÅ: Rubensson tillbaka i landslaget efter två år

LÄS OCKSÅ: Mamma och landslagsspelare – Elin Rubensson siktar på att klara av båda rollerna

LÄS OCKSÅ: Simon Gustafson om valet att flytta hem: ”Alla mjuka värden”

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Mölndals-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.