Elin Rubensson om VM-succén – och en eventuell utlandsflytt

Elin Rubensson är tillbaka på svensk mark – men för hur länge?
Häckenstjärnans VM-succé har gjort att dörren till en utlandsflytt av allt att döma står på vid gavel.
– Jag är absolut sugen på det, säger hon.

ANNONS
|

Det finns ett före och efter sommaren 2023 för Elin Rubensson.

Den 30-åriga mittfältaren flög till VM som en uppburen allsvensk stjärna, samtidigt var hon inte direkt den mest givna spelaren i Peter Gerhardssons landslag.

Hon kom tillbaka förra veckan som en bronsmedaljör, en svensk hjälte och en tokhyllad stjärna.

Vad hände i Oceanien, egentligen?

– Jag har inte riktigt landat än, faktiskt. Det kommer ta lite tid att smälta allting, men det var en otrolig upplevelse att få uppleva allting. Det var väldigt häftigt, säger Rubensson själv om äventyret.

Vad säger du om den resan som du gjort?

ANNONS

– Det har varit kul att få ut mitt spel så pass bra, jag har spelat i den positionen under hela året och blivit trygg i den rollen. Men att sen få ut det så bra under mästerskapet, jag är väldigt glad och stolt över att få visat upp det. Det är alltid kul att bli uppskattad.

Tokhyllades under VM

Elin Rubensson pratar om den berömda ”bubblan” som hon och lagkamraterna befann sig i under mästerskapet. Den som gjorde att hon inte tog del av allt som sas om henne.

Nu, däremot, har Rubensson förstått att det var många som hyllade henne för hennes insatser.

– Jag har ändå sett ganska mycket och fått mycket skickat till mig. Nu när jag är hemma har jag försökt läsa i kapp alla meddelanden.

Blir du stoppad på stan?

– Ja! Det känns som att var och varannan person har tittat och suttit klistrade. Hemma på Ica igår tror jag att jag blev stoppad av fyra personer som ville gratulera. Det är väldigt kul och man förstår hur mycket vi har påverkat folk.

I skrivande stund har inget världslag blivit uttaget, men många hävdar att Elin Rubensson borde ha en plats i ett sådant.

Har du själv vetat att du är så här bra?

– Ja, det har jag vetat hela tiden. Sen gäller det att hitta en roll där man kan få ut det. Jag tycker verkligen att jag har gjort det i landslaget nu. Jag har fått träna mycket och spela många landskamper det senaste året.

Hon fortsätter:

– Sen känner jag mig starkare och snabbare än någonsin. Där har jag kanske överträffat mig själv fysiskt, att jag har varit på den nivån.

Elin Rubensson om en utlandsflytt

Det är näst intill udda att se Elin Rubensson på Gothia Park Academy på Hisingen. Visst, det är här hon jobbar, det är här hon tränar med sitt Häcken – men är det här hon ska vara?

Att spelare på yttersta nivån huserar i damallsvenskan är, historiskt sätt, inget ovanligt. Men med tiden har allt fler storlag i Europa valt att satsa på damfotbollen och därmed har livet som utlandsproffs blivit ett allt mer lockande alternativ för de allra flesta.

Elin Rubensson är inget undantag.

Frågan är om hon någonsin kommer få en bättre chans än nu att testa vingarna utomlands?

– Det är svårt att veta, men absolut. Nu har jag fått visa upp mig på världsscenen och gjort det bra. Så jag har bra chanser och är 30 år liksom, det är inte hur många år som helst kvar att spela.

Hur går dina tankar kring en utlandsflytt?

– Jag är absolut sugen på det, men jag har också fullt fokus på Häcken. Det är en spännande och viktig höst här. Men sen kan allt hända, men det är väldigt inspirerande att få spela på den nivån dagligen.

Var hade du helst sett dig spela?

– England ligger väl bra till där, det är en väldigt jämn liga och många storklubbar som satsar. Så det är väl det som hade lockat.

Ser du dig själv i Häcken nästa säsong?

– Vi får se, jag har fullt fokus på här och nu. Sen får vi se, man vet aldrig.

LÄS MER:Elin Rubensson öppnar för flytt utomlands

LÄS MER:Elin Rubensson gör succé i svenska landslaget – hyllas av landets krönikörer

LÄS MER:Häcken-spelaren och Lindomebon Elin Rubensson om krisen i damallsvenskan: "Vi kommer inte acceptera ett sämre avtal"

ANNONS