Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Fässbergs U11-lag drar in tusentals kronor på pantburkar

Det har blivit en tradition att Fässbergs fotbollsspelare, födda 2011, samlar in pantburkar. Den här gången fick de in 11 000 kronor till lagkassan.

Kalsonger, korvar och kryddor är bara några exempel på vad ungdomar, ofta med hjälp av föräldrar, säljer för att finansiera en fotbollsresa eller träningsoverallen.

Fässbergs IF:s U11-lag har delvis valt en annan väg. Klassisk pantning av burkar.

– Vi gör det här fyra gånger om året och alla spelare och föräldrar är engagerade och ser fördelarna med det, säger Tunde Fenander, en av lagets tränare.

LÄS MER: Beskedet: Gothia cup 2021 ställs in

LÄS MER: Dennis Anderssons uppmaning till Stefan Löfven: ”Rädda våra barns hälsa”

I lördags var det dags för en ny uppsamling. Ungefär två veckor innan hade spelarna lämnat ut lappar, framför allt i lagets kärnområden Kikås, Hulelyckan, Rävekärr, Åby och Solängen. Den här gången svarade 140 hushåll med att ställa ut säckar innehållande flaskor och burkar.

– Många har pant som bara ligger där hemma och det känns som vi gör många glada när vi hämtar den. Vi passar alltid på och gör det efter storhelgerna, säger Tunde Fenander.

Ger mer och mer

Den första gången fick laget in 4 000 kronor, sedan växte det till 7 000, 9 000 och efter nyår 12 000.

– Vi hade som förhoppning att slå det men den här gången slutade vi på 11 000 kronor.

Vad ska ni använda pengarna till?

– I dag har jag skickat in en beställning på träningsjackor till alla spelare i laget.

Går verksamheten runt på pantpengarna?

– Det hade det gjort om vi inte haft som ambition att åka utomlands med laget nästa år. Därför har vi blandat med att sälja Mölndalshäften och saffran inför jul. Men ju mer panten ger desto bättre för vår del.

LÄS MER: Öis tränare Dane Ivarsson var bollkalle på Jitex premiär i Elitettan

Kommer det bli något cupspel för er den här sommaren?

– Jag har precis fått besked om att två turneringar som vi skulle åkt på i sommar är inställda. Det är tråkigt. Förra sommaren kunde vi i alla fall spela lite träningsmatcher. Jag hoppas vi kan boka in några i år igen.

Trivseln viktig

Trots den pågående coronapandemin och med rapporter från Riksidrottsförbundet att allt fler barn och ungdomar slutar med sin idrott så har P10-laget fått fler spelare det senaste året. Tunde Fenander tror att kringaktiviteterna vid sidan av fotbollsplanen har bidragit till trivseln.

– Att ha gemensamma aktiviteter är jätteviktigt. Våra spelare kommer från flera olika skolor så är det viktigt att alla lär känna varandra bättre. Där är pantjobbet en viktig del.