Första damlandskampen i e-sport spelas på Hotel The Weaver i Mölndal

Sverige mot arvfienden Norge. Den första landskampen någonsin mellan länderna i e-sport för damer och en möjlighet att visa upp kvinnliga förebilder i en vanligtvis maskulin värld. På Hotel The Weaver i Krokslätt.

ANNONS

I våras presenterades det första damlandslaget i e-sport. Under söndagen genomfördes den första riktiga landskampen med fem spelare i vardera lagen mellan Sverige och Norge.

– Det är historiskt och har aldrig hänt tidigare. Det är sjukt stort att vara med om det, säger Tilde ”7licious” Byström, en av fem i damernas e-sportlandslag i spelet counterstrike.

En annan landslagsspelare är Matilda ”Millz” Bjurström, uppvuxen i Mölndal men just nu studerande i Jönköping.

– I och med den här landskampen blir vi ansiktet utåt. Och det blir ett sätt för e-sporten att kunna visa upp sig, säger hon.

Hoppas på ändring

Smeknamnen är de namn de använder när de spelar. De fem landslagsspelarna har spelat mellan fem och tolv år. Samtliga kom i kontakt med spel genom bröder, föräldrar eller pojkvänner. Precis som de allra flesta andra spelande tjejer. Men nu hoppas de på en ändring.

ANNONS

– I och med att vi är i landslaget så ska vi bete oss. Vi kan inte skriva vad som helst på nätet, men det är ett ansvar jag gärna tar, säger Johanna ”Monky” Nilsson.

Vad har ni att säga till föräldrar som tycker att deras barn spelar för mycket?

– Det är aldrig bra att sitta still för länge. Även inom e-sport så handlar det om att äta rätt, röra på sig och sova bra, annars presterar du inte, säger Matilda ”Millz” Bjurström.

– Det är så socialt att spela. Jag träffar så många människor och dessutom kan man tjäna mycket pengar på att spela, säger Johanna ”Monky” Nilsson.

– Jag har lärt mig flytande norska genom att spela med många från Norge, säger Jennica ”Jenkon” Sjögren.

Paralaget visade upp sig

Landskampen, liksom lagtävlingen Gothenburg Female Esport Open, har båda en prispott på 50 000 kronor och spelas under söndagen i en stor sal på Hotel The Weaver. För att locka publik hålls olika föreläsningar, en kampsportsuppvisning genomförs och andra e-sportare finns på plats. Exempelvis Para Ghost, ett lag där alla medlemmar sitter i rullstol.

– Vi har blivit inbjudna för att hänga lite och visa att vi finns. Vi är fyra stycken i laget och därför söker vi en spelare till som kan satsa mot paralympics, säger Sebastian ”Malmen” Girmalm.

Är ni det enda paralaget i Sverige?

– Det finns ett till men det får gärna bli fler, säger Rasmus ”RS*” Sjöblom.

Inbiten gamer: ”Mamma kan ingenting”

I hotellsalen sitter närmare 50 personer, på stolar och stora kuddar, och följer landskampen. Ytterligare ett gäng sitter vid datorer och testar själva på olika spel. Merparten är killar och män, men inte alla. Kim Segura, inbiten gamer, har tagit med sin dotter Zelda till eventet.

– Min mamma var också här förut. Hon kan ingenting om spel och datorer men counterstrike är ett enkelt spel att förstå och komma in i, säger Kim Segura.

– Det är kul och spännande att titta på och man ser tydligt hur spelet fungerar, säger Zelda Segura.

Kim Zegura har liknande erfarenheter som de svenska landslagsspelarna.

– Jag har alltid tyckt om spel. I början var det bara killar jag spelade med men nu ser man mycket fler tjejer som spelar. Det är riktigt kul.

Vill komma med i RF

Enligt en undersökning som e-sportförbundet gjort ökar intresset för e-sport bland såväl kvinnor som män. 2021 svarade 19 procent av männen och fyra procent av kvinnorna att de var intresserade av e-sport. Och bland yngre var procentsiffrorna än högre.

– Vi är inne i en väldigt spännande tid just nu för vi hoppas kunna bli medlemmar i Riksidrottsförbundet (RF) till våren 2023, säger Ola Stafhammar, affärsansvarig på Svenska e-sportförbundet.

LÄS MER:Petad i EM – bäst mot Frankrike: ”Så ska man reagera”

LÄS MER:Göteborgsmästerskapen i ostronöppning avgjordes på Stordalens hotell i Krokslätt

LÄS MER:Matkoma gjorde rent hus på Ikea i Kållered – all korv tog slut

ANNONS