Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Efter sommarens OS-silver kan svenska damlandslaget i fotboll med Fridolina Rolfö från Kungsbacka vinna prestigefyllda Jerringpriset. Bild från finalmatchen som Kanada vann efter straffläggning. Bild: Daniel Stiller/Bildbyrån
Efter sommarens OS-silver kan svenska damlandslaget i fotboll med Fridolina Rolfö från Kungsbacka vinna prestigefyllda Jerringpriset. Bild från finalmatchen som Kanada vann efter straffläggning. Bild: Daniel Stiller/Bildbyrån

Fridolina Rolfö kan vinna Jerringpriset: ”Superroligt”

Efter sommarens OS-bragd har Fridolina Rolfö, med bakgrund i Jitex, och svenska damlandslaget chans att vinna det prestigefyllda Jerringpriset.

På onsdagsmorgonen stod det klart vilka finalisterna till att vinna Radiosportens Jerringpris är. Efter en omröstning har 13 kandidater nu blivit åtta.

– Det är nästan alltid en jämn och spännande kamp om vem som ska undvika att slås ut, det var det även i år, men nu har svenska folket gett sina röster om vilka åtta som de tycker ska gå vidare till nästa omgång, säger Radiosportens chef Markus Boger i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Fanny Linderoths drömskott är nominerat till årets mål

Bland de åtta finalisterna finns svenska damlandslaget i fotboll med Fridolina Rolfö, som 2011 inledde sin elitkarriär i Jitex. Under året tog landslaget hem ett OS-silver i Tokyo.

Vad skulle det betyda om ni vann priset?

– Det hade varit superroligt för oss men också ett lyft för damfotbollen att vi berör. Det skulle visa framtida flickor som spelar fotboll att det är möjligt att spela mästerskap och ta sig så långt som vi gjorde, säger Fridolina Rolfö till Mölndals-Posten.

Föll mot Kanada i finalen

I OS-finalen fick de svenska damerna se sig besegrade av Kanada, i en match som till slut gick till straffläggning. Och att man inte lyckades knipa det så eftertraktade OS-guldet blev en besvikelse.

– Direkt efter var det otroligt tufft, vi hade förstås velat ta det hela vägen. Vi var ju där för att vinna guldet och det ligger fortfarande lite besvikelse kvar när man ser hur vi spelade i mästerskapet och hur bra vi gjorde alla matcher.

LÄS MER: Ella Smith Ygfeldt sjuk i nästan ett år – var rädd att dö i sömnen

Började i IFK Fjärås

Fridolina Rolfö, som kom till Jitex efter spel i Kungsbackaklubbarna Fjärås och Tölö, lämnade Mölndal 2014 då hon värvades av Linköping. Under åren 2017–2021 spelade Rolfö i den tyska högstadivisionen Frauen-Bundesliga, först för FC Bayern München och senare för Vfl Wolfsburg. På sin meritlista har Rolfö bland annat även två OS-silver och ett VM-brons.

Trivs i sin nya hemstad

Sedan i somras bor Fridolina Rolfö i spanska staden Barcelona där hon spelar för för internationella toppklubben FC Barcelona.

LÄS MER: Rolfös dröm om guld gick i kras – Kanada vann OS-finalen på straffar

– Jag trivs väldigt bra i stan. Det är härliga människor och skönt väder. Och klubben är väldigt professionell, jag får alla förutsättningar jag behöver. Det är ett väldigt bra lag som presterar på väldigt hög nivå för tillfället, och det är roligt att vara en del av det här laget, säger hon.

Vem som till slut vinner Jerringpriset avgörs av svenska folket som får rösta fram sin favorit. Priset delas ut på Idrottsgalan den 17 januari.

Finalisterna till Jerringpriset

Tove Alexandersson, orientering – fem VM-guld

Damlandslaget, fotboll – OS-silver

Armand Duplantis, friidrott – OS-guld

Hopplandslaget, ridsport – OS-guld

Philip Jönsson, skytte parasport – guld i Paralympics

Nils van der Poel, skridsko – två VM-guld

Daniel Ståhl, friidrott – OS-guld

Jonna Sundling, skidor – två VM-guld

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.