1952 personer såg Gais vinna på Åbyvallen.
1952 personer såg Gais vinna på Åbyvallen. Bild: Elvira Linderot

Gais besegrade Lindome – inför storpublik

Mer publik än någonsin på Åbyvallen. Då stod Lindome länge emot bra – men i slutändan kunde Gais springa förbi och hyfsat komfortabelt ta hem segern.

LocationMölndal||

Folkfest och fredag. Division 1-matchen mellan Lindome och Gais hade varit en snackis redan långt innan den faktiskt skulle spelas. Dels med anledning av att biljetterna inte gick att köpa digitalt, vilket kritiserades av supportrar till Gais. Dels med anledning av att publikrekordet på Åbyvallen med stor sannolikhet skulle slås. I juni 2006 kom 1 268 åskådare till Åbyvallen för att se Jitex gästas av den dåvarande europeiska giganten Umeå IK – ett rekord som slogs med råge under fredagskvällen.

Inför knökade läktare var det Gais som tidigt tog tag i bollinnehavet och efter bara några minuter var det nära att rassla till. Pigge Ben Morris svepte iväg ett inlägg som Michael Kargbo mötte med banan – men Lindome-målvakten David Olsson räddade.

Mycket av Gais anfallsspel kretsade också runt firma Morris-Kargbo som skapade en hel del oreda i hemmaförsvaret. En stund senare var Kargbo nära att löpa till sig ett friläge, men Olsson kom ut bra och avväpnade.

Nära tre gånger om

Gais fortsatte att ta sig till chanser och i den 27:e minuten var det oerhört nära – tre gånger om. Morris tog, återigen, fart på sin vänsterkant och det blev en klassisk kalabalik-i-straffområdet-situation där Lindome stod emot inte mindre än tre Gais-avslut. Morris hade lite senare ytterligare ett bra läge men skottet från nära håll blockerades ut till en hörna.

Och Lindome då? Hemmalaget var långt ifrån ofarliga i omställningsspelet. Främst var det Fredrik Johansson Zanjanchi som hotade med sin snabbhet och kunde ta sig förbi i den sista tredjedelen.

Men de flera Gais-chanserna och de vassa Lindome-omställningarna till trots. När den första halvleken var över var ställningen fortfarande 0–0.

Den andra halvleken inleddes sedan med en jättechans för Lindome. Johansson Zanjanchi fick ett bra skottläge men Gais-målvakten Mergim Krasniqi sträckte ut rejält och räddade. Bara någon minut senare fick Krasniqi bjuda på ännu en tjusig parad med fingertopparna. Ihab Naser tog fart, vek inåt och avlossade ett skott som Krasniqi tog hand om.

Nytt publikrekord

Svettigt för Gais som därefter spelade upp sig efter några svaga inledande minuter i den andra halvleken. Med halvtimmen kvar tog sig Morris ännu en gång förbi på sin vänsterkant och serverade Michael Kargbo öppet mål. 1–0 till Gais och vilt jubel bland de grönsvarta. Fyra minuter senare smällde det till igen. Ett långt inlägg letade sig till Axel Henriksson som nickade in 2–0 till Gais.

Spiken i kistan? Inte riktigt ännu. För kort därefter reducerade Robert Lipovac efter en hörna och gav Lindome hopp. Ett hopp som dock inte varade särskilt länge.

Nytt Gais-inlägg. Nytt Gais-nickmål. Denna gång genom August Wängberg som tajmade perfekt och överlistade David Olsson.

Denna gång kunde inte Lindome svara och Gais kunde, i slutändan, hyfsat komfortabelt ta hem den här tillställningen. 3–1 till Gais och tre poäng in på det grönsvarta kontot.

Och publiken? Jodå, det blev alltså ett nytt publikrekord på Åbyvallen denna kväll. Den officiella siffran skrevs till slut till 1952 åskådare.

Så spelade Gais

(4-3-3): Mergim Krasniqi – Viktor Krüger, August Wängberg, Emin Grozdanic, Harun Ibrahim (Niklas Andersen, 76) – Axel Henriksson, Filip Gustafsson, Viktor Alexandersson – Gustav Lundgren (Julius Lindberg, 76), Michael Kargbo (Rickard Emeka Friday, 67), Ben Morris.