Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Golfbanan i Lindome har fått fler medlemmar under coronapandemin

I motsats till många andra idrotter så har Mölndals golfklubb coronan att tacka för en hel del. Det var längesen ekonomin såg lika ljus ut som idag.

Mölndals golfklubb i Lindome var under 2017 i djup ekonomisk kris. Konkurshotet hängde över föreningen och den då nya styrelsen tvingades till ett stålbad.

I dag finns det bara en anställd. All skötsel av grönytorna köps in från ett företag, restaurangen drivs av en fristående firma, detsamma gäller för klubbens tränare liksom kiosken i den kuperade banans mitt. Så vem sköter arbetet i klubben egentligen?

– Förut hade vi en klubbchef men det jobbet har vi delat upp mellan oss som sitter i styrelsen. Sen handlar mycket också om ideella krafter. Vi har exempelvis två grupper med pensionärer som gör ett jättejobb på banan, säger Mölndals GK:s vice ordförande Magnus Hasselqvist.

LÄS MER: Fokus och glädje – Mölndals HF:s recept till framgång

Nära maxtaket

Det är seneftermiddag i slutet av april. Utanför klubbhuset tränas det puttning och nya grupper om två eller fyra går ut för att spela 18 hål innan skymningen faller. En numera rätt vanlig syn på golfbanorna, särskilt det senaste året då coronarestriktionerna försvårat för så mycket annan idrott i landet.

– Det är väl golf och padel som klarat sig bäst. Vi har ju inte kunnat ha tävlingar som vi haft förut men antalet spelrundor har ökat rejält, säger Magnus Hasselqvist.

I fjol spelades 27 000 rundor på banan i Lindome, inte långt ifrån maxtaket på 30 000. Det betyder också att intäkterna var bättre än på länge.

– Vi har en klart förbättrad ekonomi nu och har betat av en hel del på vårt underskott.

LÄS MER: FHM: Barn och ungdomar tillåts spela matcher utomhus

LÄS MER: Fotbollen senareläggs – Dalen och Balltorp får spela enkelserie

Fler medlemmar och greenfee-gäster

För en golfklubb är det viktigt att kunna erbjuda en tillgänglig bana samtidigt som man har en önskan om höga intäkter. Och på banan spelar dels medlemmar som betalar en årsavgift, dels greenfee-gäster som betalar för varje runda.

– Det är lite av ett dilemma. Vi får ju in mer pengar per runda på greenfeegäster än på egna medlemmar som spelar många dagar per år. Men båda behövs, säger Magnus Hasselqvist.

Förra året ökade medlemsantalet från dryga 1 600 till över 2 000 samtidigt som greenfeespelandet ökade med 20 procent.

– Det kan nog bli lite tuffare när pandemin lagt sig och inte så många jobbar hemifrån. Samtidigt tror jag också att coronan lärt oss att vara ute mer så de som börjat med golf kommer att fortsätta.

LÄS MER: Janne Söderholm lämnar Lindome GIF efter tio år

Exempel på det senare är paret Åsa och Anders Nilsson, tillika grannar med banan i Hassungared.

– Vi älskar att vara utomhus och vi tröttnade på att jaga geocacher (skattjakt utomhus där koordinaterna finns att hämta på internet) när vi hade hittat 2 000. Vår son spelade golf innan och förra året tog hela familjen grönt kort, säger Åsa Nilsson.

– Det är verkligen najs att vara här, säger maken Anders.

Anki Gilbertsson väntar tillsammans med Åsa och Anders Nilsson på kvällens golfträning. Bild: Martin Björklund
Anki Gilbertsson väntar tillsammans med Åsa och Anders Nilsson på kvällens golfträning. Bild: Martin Björklund

Behöver fler ben att stå på

På andra sidan Hällesåkersvägen står flera personer och tränar slag på rangen. Även där har föreningen sett en ökning då antalet upplockade bollar blivit fler den senaste tiden. På juniorsidan ser Mölndals GK också en ökande trend. Och för att få intäkterna att växa finns planer på att anlägga en handikappanpassad äventyrsgolfbana. Däremot röstades ett förslag om bygge av två padelbanor ner av medlemmarna.

– Vi behöver hitta fler ben att stå på. Det är ju inte så att det ramlar in pengar här men vi jobbar långsiktigt och just nu känns det väldigt bra, säger Magnus Hasselqvist.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.