Björn Goop är avstängd.
Björn Goop är avstängd. Bild: Frida Ekborg

Goop avstängd efter händelsen i Prix d’Amérique

I söndags vann Björn Goop sin tredje Prix d’Amérique-seger, och blev därmed historisk. Men efteråt snackades det om en incident i loppet, som nu gjort att Goop blivit avstängd.

ANNONS
|

Tillsammans med hästen Face Time Bourbon vann de sin andra raka seger, Björn Goops tredje totalt, i det som räknas som världens största travlopp.

Loppet blev både stökigt och trångt och när Goop blev instängd i klungan och försökte komma ut, såg det ut som att han helt sonika körde in i ekipaget framför, hästen Davidson du Pont med kusken Jean-Michel Bazire. Det var knappt att ekipaget kunde hålla sig från galopp.

– Det där hade kunnat gå riktigt illa, det hade kunnat bli en jätteolycka. Inte snyggt på något vis, sa kommentatorerna i TV12 under loppet.

Efteråt var Björn Goop tagen.

ANNONS

– Fantastiskt! Fy fan. Ursäkta mitt språk men vilket jävla krig det var. Vi fick utöva alla makter för att komma dit. Allt var inte perfekt men det blev perfekt, sa han till TV12:s reporter.

Incidenten i loppet har nu granskats av Vincennes domare och domarna stänger av honom i en vecka, mellan 11 och 18 februari, för påkörningen.

– Det är ett mycket strängt straff härnere, säger Frankrike-experten Anders Lindqvist, som är tränare i landet, till Aftonbladet.

Men Björn Goop verkar ta händelsen med ro.

– Man får inte mycket härnere om man är snäll. Bazire tyckte att det var tufft kört av mig, och det var tufft gjort av mig. Men hade det varit han, så hade han gjort samma sak.

Inte heller Anders Lindqvist tycker att incidenten är särskilt anmärkningsvärd för att vara i världens största travlopp.

– Så där körs det i Prix d’Amérique. Hade Goop kört på svenskt vis när han skulle etablera sig här, så hade det aldrig gått, säger han till Aftonbladet.

ANNONS