Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Här är hästen som aldrig startat utanför Åby: ”Jag har ingen bil och inget släp”

89 starter – men inte en enda utanför Mölndal. Kanske är H.B.Party från Balltorp hemkärast i trav-Sverige?
– Han är nog lite av ett unikum, säger tränaren Ronny Karlsson.

– Kom H.B.! Kom gubben!, ropar Ronny Karlsson med sin lite hesa röst.

H.B.Party har i vanlig ordning placerat sig så långt bort i den stora hagen som möjligt. Men på goda grunder gissar han att Ronny Karlsson är utrustad med både äpple och morot. Snart står han intill sin ständige följeslagare och sniffar förhoppningsfullt.

– Han är glad och pigg fortfarande. Och lite busig än i dag. Jag tror faktiskt att han har haft ett ganska bra travliv även om han inte har varit någon stjärna, säger Ronny Karlsson.

Inga stora framgångar

Sedan den första starten som fyraåring har H.B.Party och Ronny Karlsson fortsatt tävla, envist och länge. De riktigt stora framgångarna har uteblivit och på knappt 90 starter har det blivit drygt 200 000 kronor i prispengar.

Men det är inte prestationerna som gör H.B.Partys karriär anmärkningsvärd. Det är den geografiska spridningen på hans starter – eller rättare sagt bristen på geografisk spridning. H.B.Party har aldrig tävlat på någon annan bana än Åby, bara ett par kilometer bort från hemmet i Balltorp.

– Du vet, jag har ingen bil och inget släp. Och att åka till Halmstad eller Axevalla, det skulle kosta ganska mycket pengar och det blir sena nätter innan man är hemma. Så jag har tyckt att det är lika bra att bara starta på Åby. Då kan jag köra ner honom med sulky i stället, säger Ronny Karlsson.

En enda seger

En enda seger har H.B.Party lyckats ta under sin långa karriär. Ronny Karlsson minns förstås den kalla februaridagen 2010.

– Det var bara åtta hästar i loppet och den åttonde pengen i loppet var 2 000 kronor. Så jag sa till Bo Falsig som körde att han skulle ta det lite försiktigt så att vi åtminstone fick den.

Från ett sjättespår bakom startbilen landade ekipaget i fjärdepar invändigt. När hästarna framför gick ut ett spår in mot sista kurvan kunde Ronny Karlsson konstatera att hans häst plötsligt befann sig i rygg på ledaren.

– Sen gick han ut på upploppet och spurtade ner dem. Det var faktiskt jätteroligt, säger han och sneglar upp på vägen där målfotot sitter inramat.

– Efter loppet sa Falsig i intervjun att han inte var så överraskad – "Ronny har sagt att han var stenklar". Det där var ju bara spex men dagen efter fick jag skäll av en som undrade varför jag inte hade sagt något, berättar Ronny Karlsson och ler vid minnet.

Faller för åldersstrecket

Tolv år gammal har H.B.Party bara drygt två månader kvar på sin tävlingskarriär. Men Ronny Karlsson tvivlar på att det blir någon mer start för ögonstenen, som på grund av sina skrala resultat under året inte har så lätt att komma med i tävlingslopp.

– Nej, han har inga startpoäng längre. Jag skulle tro att karriären är slut. Men han får gå kvar här i hagen och ha det gött och lulla runt på slingorna här när han vill. Jag har aldrig förstått dem som tar bort sina hästar när de inte kan tävla längre. Det skulle inte kännas rätt mot honom.

Ronny Karlsson

Ålder: 71.

Bor: Lägenhet vid Jungfruplatsen.

Yrke: Pensionär efter att ha jobbat som stallförman vid polisens anläggning i Delsjöområdet. Amatörtränare på Åby.

Ladda ner vår nyhetsapp

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.