Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Här kan alla orientera – satsning på enkla banor och Naturpass

Det senaste året har många hittat ut i naturen. Nu har orienteringsklubbarna dragit nytta av trenden och satt upp fler banor för både nybörjare och proffs.
– Det är en enkel aktivitet att ta med sig familjen på, säger Linda Söderlund i IK Uven.

På grund av pandemin och rådande restriktioner ordnas inga traditionella orienteringstävlingar i nuläget. Utövarna får nöja sig med enklare aktiviteter och träningstävlingar.

– I stället för vanliga tävlingar sätter vi ut kontroller över flera dagar så att folk kan komma i mindre grupper, säger Arvid Hammar som är aktiv i orienteringsklubben FK Herkules.

Samtidigt som de vana utövarna fått tänka om har de märkt av ett ökat intresse för sporten.

– Så är det absolut, säger Arvid Hammar.

För att möta intresset, och locka fler till skogen, görs nu flera satsningar i kommunens orienteringsklubbar.

Naturpass för alla

FK Herkules har, för första gången på många år, gjort ett så kallat Naturpass. Det är en orienteringsbana som är öppen för alla.

– Man köper en karta och sen sitter det skärmar på olika ställen. Det finns kontroller här runt Herkulesgården, vid Gunnebo och i Lackarebäck, säger Arvid Hammar.

LÄS MER: Beskedet: Gothia cup 2021 ställs in

Naturpassen är till för både vana orienterare och nybörjare. Kontrollerna sitter uppe i flera månader och kan tas när det passar.

– Jag skulle rekommendera att man delar upp det och inte tar alla kontroller på en gång, de är ganska utspridda, säger Arvid Hammar.

Sedan tidigare finns det ett även ett Naturpass i Bunketorp, som IK Uven har satt upp.

– Jag gjorde Naturpasset första gången förra året, och det var ett fantastiskt sätt att upptäcka mer av Bunketorp. Det var väldigt spännande för mig som är ny inom orientering, säger Linda Söderlund, som började i klubben förra våren.

LÄS MER: Succe för Mölndalsbullar till årets kosläpp

För familjer

I år satsar IK Uven också på konceptet Hitta ut, som är en ännu enklare form av orientering. Linda Söderlund är projektledare för satsningen.

– Fördelen jämfört med Naturpasset är att det är en lite lättare svårighetsgrad. Kontrollerna, eller checkpointsen som de kallas, sitter väldigt nära bostadsområden vilket gör att det är en enkel aktivitet att ta med sig familjen på, säger hon.

Linda Söderlund säger att Hitta ut är bra både för den som vill testa på orientering och för den som bara vill ha en trevlig utomhusaktivitet.

– Speciellt nu när många är ute och promenerar så kan man passa på att ta några checkpoints och samtidigt upptäcka ett nytt hörn av Lindome eller Kållered.

Orienterare som håller i en telefon och en karta.
Hitta ut finns på flera platser i landet. Nu kommer konceptet till Lindome och Kållered. Bild: Svenska orienteringsförbundet

Totalt finns det 50 checkpoints som är markerade med skyltar eller stolpar: 40 i Lindome och 10 i Kållered. För att hitta kontrollerna ska man använda sig av en karta som skickas hem till alla i Lindome och Kållered.

– Det är helt gratis att vara med och man registrerar checkpointsen genom en app. Nu första året kommer kartan delas ut till alla hushåll två dagar innan starten, sen får vi se hur det blir kommande år. Projektet är beroende av sponsorer och bidragsgivare, säger Linda Söderlund.

Upptäcker naturen

Satsningen på Hitta ut görs helt ideellt av IK Uven.

– Vi vill erbjuda bra aktiviteter som är kopplade till orientering. Det ligger helt rätt i tiden. Långsiktigt tänker jag att det är ett bra sätt att få fler att upptäcka naturen och få lite kartvana.

LÄS MER: Ellinors hem förstördes – nu får familjen sova på en soffa: ”Jag bara grät”

Arvid Hammar från FK Herkules är inne på samma spår.

– Naturpasset används av både våra medlemmar och andra personer. En del är ungdomar som vill orientera med sina föräldrar, andra är helt nya.

Har du något tips till den som vill testa orientering?

– Sätt upp ett mål. Bestäm hur många kontroller du ska ta och var nöjd med det. Sen kan man alltid besöka en klubb för att få tips och stöd.

Här kan du orientera i Mölndals kommun

Naturpasset:

FK Herkules har gjort ett Naturpass med kontroller i Gunnebo och Lackarebäck. Kartan kan köpas på bland annat Herkulesgården och vid Stensjöns äventyrsgolf och kanotuthyrning. Kontrollerna sitter uppe till slutet av oktober.

IK Uven har ett Naturpass med kontroller i Bunketorp i Lindome. Kartan kan köpas på bland annat Lindome Järn Bygg Foder och på Lloyds apotek i Kållered. Kontrollerna sitter uppe till början av november.

Hitta ut:

Alla i Lindome och Kållered får en karta hemskickad i början av maj. Checkpointsen (kontrollerna) sitter uppe mellan 8 maj och 30 oktober. De flesta finns nära bostadsområden i Lindome och Kållered. Det är gratis att vara med och kartorna kan även hämtas på vissa utlämningsställen, bland annat på kommunens bibliotek.