Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/12

Högt tryck på Åbytravet när Paralympiatravet invigdes

Det har gått två år sedan Paralympiatravet kunde genomföras framför åskådare på plats. Finalen är det första storloppet under den svenska travsäsongen – något som märktes då det inte var många stolar lediga.

Redan innan publiken kommer in på Åbytravet så är det märkbart att det är något stort som ska hända. Guld och glitter pryder ingången, vissa tar selfies och i luften ligger en förväntansfull stämning. Efter två år av tomma läktare kan publiken äntligen uppleva Paralympiatravet på plats.

På insidan av arenan möts besökarna av en minnesplats till den nyligen avlidne Olle Goop. Minnesboken, där vem som helst kan skriva, är tjock och halva boken är fylld med hälsningar.

– Det finns ett talesätt som lyder: Ifrån skogen hörs ett rop – spela alltid Olle Goop, men nu så skrev jag istället: Ifrån skogen hörs inga mera rop. Vila i frid Olle Goop, säger Lennart Johansson som rest till Åby från Lerum.

”Travnörd”

Utanför skiner solen och Lennart Johansson stortrivs på Åbytravet.

– Det känns jättebra att vara här idag. Med såna fina lopp som det är och med så mycket publik. Det har varit ett problem att det är svårt att få ihop mycket publik men idag är det bra. Nu ska jag supa in atmosfären, jag är en riktig travnörd, säger Lennart Johansson och går mot dörren som leder ut till travbanan.

Utanför är det fullt med folk. Personalen har fullt upp med att servera besökarna och ju närmre travbanan man kommer desto mer tätt står publiken. Allra längst fram vid staketet står Mölndalsborna Mattias Ohsol och Robin Prodam. De har redan varit på Åbytravet några gånger i år men de vittnar om att det är första gången sedan innan pandemin som det är så mycket publik.

– Det är ju den första stora tävlingen för i år och man märker ju skillnaden, säger Mattias Ohsol.

– Tidigare har man kunnat välja vilken sittplats man vill i princip men nu är det så fullt att vi får stå upp helt enkelt, fyller Robin Prodam i.

Firar födelsedagen

Vännerna beskriver känslan som spänd och understryker att det här är något som de saknat.

– Vi har känt varandra sedan barnsben och det är fantastiskt att vi är här, 20 år senare och kan ha det här som vi båda tycker om, säger Robin Prodam.

Vid klockan 16 var det dags för invigningen av Paralympiatravet. De tävlande gick då längst med arenan och de som stod allra längst fram kunde, om de hade tur, få ett handslag, tröjor eller keps av kuskarna.

Vid ett bord längs fram har en familj lyckats få plats. Yngst i gänget är Maximilian Brundin som fyller sju år.

– Vissa önskar sig lego när de fyller år men när vi frågade vad han önskade sig så var det att få gå på Paralympia, säger Björn Rasmusson.

Fick present

Och vilken födelsedag det blev. När kuskarna kom gående ställde sig Maximilian på bordet. Travstjärnan Björn Goop, Olle Goops son, var inte sen med att uppmärksamma grabben och sken upp i ett brett leende samtidigt som han lämnade över tröjor.

– Det är en härlig stämning. Vi var här några gånger under pandemin och då fick vi sitta där inne och visa covid-pass och så, säger Therése Brundin.

Strax efter klockan fyra ropade de ut i högtalarna att det var dags för elden att tändas. Stämningen var nästan helig då det började brinna och strax efteråt var det dags för nationalsången. Då reste sig stora delar av publiken och när nationalsången var slut hördes applåder över hela Åbytravet. Paralympiatravet var invigt.

LÄS OCKSÅ: Olle Goop lärde mig att älska trav – tack för allt

LÄS OCKSÅ: Förslaget: Låt OS-hjälten Mikael Ljungberg få en egen gata i Mölndal

LÄS OCKSÅ: Åbytravet satsar på fri entré – under hela 2022

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Mölndals-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.