Inget OS för Mikaela Mässing – knäskadan sätter stopp: ”Extrema smärtor”

Det blir inget OS i Tokyo för Mölndals handbollsstjärna Mikaela Mässing. Den allvarliga knäskadan sätter stopp.
– Det blev nästan skönt att höra att jag inte kom med, säger storskytten från Åby.

ANNONS
|

14 augusti 2020. Mikaela Mässing gör sin fjärde träningsmatch för det rumänska laget Baia Mare. I en kontring under matchens inledning utmanar hon sin försvarare i hög fart. Överkroppen fortsätter framåt men vänster knä vrider sig inåt och trots många träningstimmar i gymmet orkar hon inte parera upp knät.

Skadan är sämsta tänkbara. Korsbandet av, ledbandet i det närmaste av och under operationen i Göteborg i början av oktober opereras även menisken. Dessvärre klassiska handbollsskador där återhämtning i genomsnitt beräknas ta ett år.

– Det var ett brutalt ingrepp. De första två veckorna var jag helt sängliggande och hade extrema smärtor. Jag höll på att svimma av smärta och hade så höga morfindoser att mamma och pappa inte vågade lämna mig ensam, säger Mikaela Mässing.

ANNONS

LÄS MER:Mölndal kan bli Årets idrottsstad – nominerad för första gången någonsin

Blev helt förstörd

Hon valde att lämna Rumänien för att bo hemma hos mamma Eva och pappa Martin i Åby. Rehabträningen inleddes mer eller mindre direkt – med landslagets sjukgymnast Marie Wedberg som övervakare och på egen hand i gymmet. Målet som Mikaela Mässing satte upp var att ta sig till OS i Tokyo, där handbollsturneringen startar 25 juli.

Men så snabbt har inte återhämtningen gått och under lördagen blev OS-truppen officiell – utan storskytten från Åby.

– När beskedet kom så blev jag helt förstörd så klart. Nånstans visste jag det själv, men samtidigt hoppas man ju. Fast jag hade inte kunnat göra mig själv rättvisa. Det var nästan skönt att höra att jag inte kom med.

Hur tänker man som landslagsspelare – hoppas det går bra för laget men helst inte för bra för de andra som spelar på samma position?

– Såna tankar har man inte. Jag hejar förstås på Sverige och när jag tar mig tillbaka så hoppas jag att jag blir uttagen för att jag är den spelaren jag är. Vi är väldigt olika vi som spelar på vänsternio.

LÄS MER:Efter proppen: Nu drömmer tränaren om att återvända till Mölndals AIK

Spänst och tajming saknas

Hon var med landslaget i Spanien för diverse styrke- och konditionstester i förra veckan. Snabbheten är tillbaka, benstyrkan är nästan som innan knäskadan men det är en bit kvar vad gäller spänsten i upphoppsbenet.

– Sen är det ju det där att jag inte spelat en tävlingsmatch sedan mars 2020. Jag har tappat mycket i tajming och spel. Och min axel är inte alls med på att den ska användas till handboll.

Mikaela Mässing

Ålder: 27

Bor: I Åby, efter sommaren i Köpenhamn.

Familj: Mamma Eva, pappa Martin och storebror Christoffer.

Yrke: Handbollsspelare.

Klubbar: Mölndals HF, Kärra HF, BK Heid, H65-Höör, Thüringer HC (Tyskland), Baia Mare (Rumänien), Kobenhavn håndbold (Danmark).

Gör gärna en ledig dag: Spelar padel. ”Det har varit en bra rehab. Det blir många start och stopp på banan så den träningen har varit viktig för knäet. Ibland har det blivit fyra gånger i veckan”.

Okänd talang: ”Jag kan alla låttexter. Det räcker att jag hör en låt en eller två gånger så sitter den, oavsett genre. Det kan vara allt från 60- och 70-tal till rap. Jag älskar musik och på bilresorna blir det mycket karaoke. Synd att man inte var lika bra i skolan”.

Aktuell: På väg tillbaka efter en allvarlig knäskada 14 augusti förra året.

Vi träffas på klassisk träningsmark för handbollsspelare fostrade i Mölndals HF. I backen upp mot Fässbergs kyrka har hon gjort ett antal träningar.

– Löpning har väl aldrig varit min favorit, jag har väl andra styrkor som handbollsspelare, men här har man sprungit mycket, säger Mikaela som började i MHF redan som fyraåring.

Vad betyder det för dig att du skött all rehab på hemmaplan?

– Jättemycket. Jag bor hos mamma och pappa, jag har alla mina kompisar här. Nackdelen har väl varit att inte ha ett lag att komma ner till. När jag skadade korsbandet 2016 var jag nere på träningarna (H65 Höör) rätt snabbt men jag skulle aldrig bytt bort detta mot att vara kvar i Rumänien.

LÄS MER:Bollskolan fick besök av landslagsspelaren

Flyttar till Köpenhamn

Sedan april står det också klart att Mikaela Mässing inte återvänder till Baia Mare utan flyttar vidare till Kobenhavn håndbold.

– De var väl rätt glada att det inte blir något OS för mig. Istället siktar jag på att komma i form till säsongsstarten i Danmark.

Det betyder ännu fler pass på gym, hos sjukgymnasten och i löparspåret innan handbollsträningen startar i slutet av juli.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

ANNONS