Ingrid dömer bordtennis i Paralympics – för andra gången

Ingrid Bogren blev historisk 2016 när hon var den första svenska bordtennisdomaren någonsin som dömde i Paralympics. Nu ska hon göra det för andra gången.
– Jag hoppas på att få döma någon final, säger hon till Mölndals-Posten.

ANNONS
|

Ingrid Bogren är 48 år och bor i Bosgården. Hon har dömt bordtennis internationellt sedan 2003 och har flera VM på meritlistan. Som den första svensken någonsin fick hon äran att döma bordtennis på Paralympics i Rio de Janeiro 2016.

Om några få veckor gör hon sitt andra Paralympics då hon reser till Tokyo – detta trots att det är väldigt ovanligt att få chansen mer än en gång.

– Oftast brukar det vara ett olympiskt spel som man får åka till, för att Europa har så väldigt många domare. Men jag tänkte att jag tar chansen att söka igen och så blev jag faktiskt uttagen. Så det är fantastiskt roligt att få vara med om det två gånger, säger hon.

ANNONS

Ingrid brukar söka in som domare till de flesta stora mästerskapen. Oavsett om det är för funktionshindrade eller ej.

Ingrid Bogren

Ålder: 48.

Bor: Bosgården.

Arbete: Bordtennisdomare och enhetschef på Göteborg Energi.

Bordtenniskarriär, spelare: Vann junior-SM 1991. Slutade satsningen 2004. Började spela i Karlshamn och har därefter spelat i Mölndal i flera år.

Bordtenniskarirär, domare: Började döma 1996. Har dömt internationellt sedan 2003. Har dömt både VM och Paralympics.

Totalt reser omkring 30–40 bordtennisdomare till Paralympics. Ingrid är ensam svensk.

– Man har ju domare från olika delar av världen, så att alla kontinenter ska ha ett visst antal med. Sen får ju jag inte döma Sveriges matcher.

Ingrid har ett hektiskt schema som väntar när mästerskapet väl drar igång.

– I Paralympics är det rätt många klasser, det är ju elva stycken, så jag tror att vi kommer få döma mellan fyra till åtta matcher per dag.

De bästa domarna under tävlingens gång får möjligheten att döma medaljmatcherna.

– Jag hoppas på att få döma någon final. Jag dömde två stycken i Rio, och det finns ju ganska många eftersom att det blir 22 stycken finaler (med damer och herrar ihop).

LÄS MER:Stjärnan från Lindome klar för OS i bågskytte

”Fått ett häfte med 60 sidor”

Den pågående pandemin har inte bara skjutit upp mästerskapet ett år. Den gör sig påmind i allra högsta grad när de väl är på plats i Tokyo.

– Jag har fått ett häfte med 60 sidor som jag ska läsa igenom. Sen ska jag ta test 96 timmar innan jag åker, 72 timmar innan jag åker och sedan tar vi PCR-tester varje dag under tiden vi är där.

De kommer dessutom endast få vara i sin lilla ”bubbla” i antingen tävlingshallen eller på hotellet. Ingen annanstans – vilket blir stora kontraster gentemot Rio.

– Ja, då bodde vi faktiskt i OS-byn tillsammans med alla atleterna, så det var väldigt roligt. Vi var ju på samma ställe och kände verkligen av atmosfären, men nu kommer vi inte kunna det, säger Ingrid Bogren och fortsätter:

– Det är en fantastisk upplevelse att få vara med om. Jag tror att de sköter det här jättebra, det är ju ett sånt land (Japan) som är väldigt noggranna med allting.

LÄS MER:Spelarna från Hills GK tog silver på lag-EM i golf

”Många svenskhopp”

Med erfarenheten och insynen i sporten ser Ingrid att Sverige kan hoppas på medalj i mästerskapet.

– Vi har många svenskhopp. Jag är ju gammal klubbkompis med Anna-Carin Ahlquist som vann Paralympics i London 2012 och blev trea i Rio 2016. Hon satsar stenhårt för att vinna.

Som bordtennisdomare i Paralympics skiljer sig inte rollen särskilt mycket mot till exempel ett OS, menar Ingrid.

– Det är väldigt likt. Det är några regler som är lite annorlunda som till exempel serven och att man inte får resa sig från sin stol i flera av klasserna. Men generellt är det väldigt likt.

Det svåraste med domarskapet i bordtennis tycker hon är en kombination av snabbheten samt mängden saker att hålla koll på.

– En serve säger de ju har uppemot hundra saker att hålla koll på. Det är så mycket bedömning där, så det är väl det svåraste. Det gäller att vara fokuserad.

Vad är det roligaste?

– Både att få uppleva så mycket pingis och att göra det så nära. Sen har vi fantastiskt roligt ihop alla vi som dömer, så man får väldigt mycket kompisar runt om i världen som man umgås med.

LÄS MER:Mats Erixon – meste vinnaren på startlinjen när Göteborgsvarvet är tillbaka

Paralympics 2021, Tokyo (Japan)

  • Pågår mellan den 24 augusti och 5 september.
  • I bordtennis finns elva klasser vardera på dam- och herrsidan. Klasserna består av fem stycken stående varianter, fem stycken sittande varianter och en för intellektuellt funktionsnedsatta.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS