Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Innebandytalangen Jakob Heins drömde om Pixbo Wallenstam – fick med sig familjen till Sverige

Under tidiga tonåren satt idag 18 år gamla Jakob Heins fastklistrad framför Svenska superligan i innebandy hemma i tyska Hamburg. Med tiden började en dröm om att själv spela i SSL växa fram.
Drömmen skulle snart förvandlas till verklighet, när hela familjen vid pandemins början flyttade till Sverige och Lindome. Bara ett år senare gjorde Jakob Heins sin A-lagsdebut för Pixbo Wallenstam.
– Det är inte många föräldrar som skulle göra något sånt. Jag är väldigt tacksam för det, säger innebandytalangen.

Familjen Heins har bara bott i Sverige i två år. Det naturliga vore därför att genomföra intervjun på engelska. Det visar sig inte behövas eftersom Jakob Heins redan pratar flytande svenska. Mamma Anja och pappa Sven är inte mycket sämre och bara några enstaka fraser byts ut mot engelska under nästan en timmes intervju med tidningen.

Det var i juni 2020 som den tyska familjen bytte ut Hamburg mot Sverige. Inledningsvis hyrde de en bostad i Mölndal för att se att allt fungerade, innan de förra sommaren köpte ett stort hus i Lindome.

Och här, i den vitmålade villan, är tanken att familjen ska bli kvar. Åtminstone finns inga planer på något annat.

– Det tog ett år för oss att ta beslutet att stanna. Jag kommer ihåg att vi tittade på varandra och sa: ”Vill vi verkligen åka tillbaka?”, säger mamma Anja Heins och fortsätter:

– Vi kom fram till att det ville vi inte. Så vi sålde vårt hus i Tyskland och kapade våra rötter fullständigt. Det har bara gått uppåt sedan vi flyttade hit.

Drömde om SSL

Historien bakom flytten tar sin början i tv-soffan hemma i Hamburg under Jakobs uppväxt. Han säger att han tittade på alla SSL-matcher och drömde om att själv vara en av spelarna på planen.

Hösten 2019 fick han möjligheten att resa till Sverige för första gången i samband med Star Camp, Pixbo Wallenstams internationella innebandyläger för killar och tjejer från 10 till 17 år.

– Efter det frågade en tränare om jag ville spela för Pixbo. Jag kunde inte sluta grina på en vecka, säger Jakob Heins.

Samma år återvände han för att spela Bästkustcupen. Jakob, som hade spelat i Tysklands högsta innebandyliga Bundesliga sedan han var 14 år gammal, öste in mål och poäng.

”Vilket äventyr”

Snart började tankarna på att flytta bli allt mer allvarligt menad hos hela familjen. Jakobs två år äldre bror Jonathan, som också spelar innebandy, hade dessutom redan planer på att flytta till Schweiz för att ta nästa steg i sin karriär.

Det skulle dock visa sig finnas en plats över också för Jonathan i Pixbo och därmed skulle hela familjen kunna flytta till samma plats.

– Vi fyllde 50 år det året. Vem i hela världen flyttar när de är 50 år för att starta något helt nytt? Men vi tänkte: ”vilket äventyr” och bestämde oss för att testa, säger Anja.

Och vad tycker egentligen innebandytalangen om att föräldrarna lämnade sina liv i Tyskland för att förverkliga hans dröm?

– Det är sjukt. Det är inte många föräldrar som skulle göra något sånt. Jag är väldigt tacksam för det.

– Han är tvungen att säga det, bryter Anja in och ett skratt brister ut i rummet.

Storebror Jonathan flyttade i fjol till Jönköping för att plugga Marketing Management och spelar idag med Jönköpings IK.

Hjälpte Pixbos juniorlag till första SM-guldet på 12 år

Både Jakob och hans föräldrar är tydliga med att poängtera hur tacksamma de är över det välkomnande som familjen fått från hela föreningen, och berättar om flera fina minnen från deras första tid i Sverige.

Men det finns framförallt två dagar som sticker ut lite extra för Jakob.

Dels handlar det om när Pixbo Wallenstams HJ18-lag mot alla odds vann SM-guld för första gången på tolv år i våras. Pixbo var en hårsmån från att ryka redan i gruppspelet men kunde till slut vinna en dramatisk SM-final mot RIG Umeå IBF, som var stor guldfavorit och dubbel regerande mästare.

– Jag fattar fortfarande inte riktigt hur vi lyckades vinna, säger han.

Ifjol bidrog Jakob Heins (långt ner till vänster i bild) till att Pixbo Wallenstam efter tolv år återerövrade guldet i HJ18-SM: ”I sista gruppspelsmatchen var det 3-2 och det andra laget fick straff med 30 sekunder kvar. Hade han satt den hade vi varit ute”. Bild: Pixbo Wallenstam
Ifjol bidrog Jakob Heins (långt ner till vänster i bild) till att Pixbo Wallenstam efter tolv år återerövrade guldet i HJ18-SM: ”I sista gruppspelsmatchen var det 3-2 och det andra laget fick straff med 30 sekunder kvar. Hade han satt den hade vi varit ute”. Bild: Pixbo Wallenstam

Dels handlar det om när ett särskilt sms damp ner i telefonen en sensommardag i fjol.

– Första träningen med SSL-laget gjorde jag tillsammans med brorsan. Det var innan vi skulle spela VM med Tyskland förra året som Mehregan (Redjamand, sportsligt ansvarig i Pixbo) skrev till oss att vi skulle träna med SSL-laget på kvällen.

– Vi blev helt stumma och det var bara: ”Va, är det sant?”. Vi kom hem helt uppspelta och sa att vi måste käka snabbt för att vi ska träna med SSL, säger Jakob och skrattar.

Sedan dess har han tränat mycket med seniorlaget och har även fått göra sin A-lagsdebut.

Och Jakob Heins har målet klart för sig: Nästa år vill han skriva kontrakt.

– Det är därför vi flyttade till Sverige, säger Pixbo Wallenstams tyska talang.

LÄS OCKSÅ: Philip Bergqvist lever drömlivet i Italien – skrev på kontrakt för SPAL

LÄS OCKSÅ: Agnes Sjöberg utsattes för mobbning som barn – nu får hon revansch i Lindome IBK

LÄS OCKSÅ: Från OS till filmbranschen – Josefin Taljegård om nya drömjobbet på Warner Bros

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Mölndals-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.