Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kicki Grölund tycker att det var dags för en kvinnlig ordförande i tjej- och damfotbollsklubben Jitex. Sedan i söndags är det hon som har den högsta befattningen i föreningen.  Bild: Rudy Alvarado
Kicki Grölund tycker att det var dags för en kvinnlig ordförande i tjej- och damfotbollsklubben Jitex. Sedan i söndags är det hon som har den högsta befattningen i föreningen. Bild: Rudy Alvarado

Tack för att du läser Mölndals-Posten

Jitex nya ordförande: ”Jag är extremt politiskt inkorrekt”

De har inte varit många genom åren men nu är ordningen återställd – damfotbollsklubben Jitex har fått en kvinnlig ordförande.

– Jag har fått frågan flera gånger men känt att jag inte hunnit. Nu var det dags för en tjej, säger Jitex Mölndals BK:s nya ordförande Kicki Grönlund.

Fotbollsklubben Jitex fyller i år 50. Tidigare har förra landslagsstjärnan Anette Börjesson under en kort tid varit ordförande liksom Annica West, men mesta tiden har det varit män på den högsta posten i föreningen. Men ny på den positionen är nu Kicki Grönlund från Enerbacken.

– Jag är på Åbyvallen mer än jag är hemma. Jag älskar ju fotboll!

Nackskada stoppade spel

Intresset för sporten kom tidigt och hon själv gärna haft en längre egen karriär än vad det blev.

– Jag blev nackskadad på en träning med Mölndal fotboll, fick diskbråck på tre ställen och tvingades till operation. Om det stannat där hade jag nog kunnat fortsätta spela men två månader efter operationen blev jag påkörd av en bil och fick en whiplashskada. Efter det har jag fått stå vid sidan av plan.

För kärleken till sporten fortsatte. Först genom av titta på sin systerdotters alla matcher och därefter till att finnas med runt döttrarnas Jitexlag (F05 och F09).

– När det ska göras saker så är inte jag personen som tittar i marken och hoppas att andra ska fixa. Då är det bara att göra det själv.

Kicki Grönlund

Ålder: 45

Bor: I Enerbacken

Familj: Döttrarna Leja och Ally

Yrke: Arbetar inom fastighetsbranschen

Aktuell: Som ny ordförande i damfotbollsklubben Jitex Mölndal BK.

Har du aldrig fått frågan om att bli tränare?

– Jo, flera gånger men jag har inte haft möjligheten att vara på plats tre, fyra gånger i veckan för träningar plus matcher. Istället har jag valt att engagera mig på ett enklare sätt med olika uppgifter kring lagen. Jag vill inte hoppa på något utan att kunna föra det fullt ut.

Hur kommer det att märkas att Kicki Grönlund är ordförande?

– Jag är extremt politiskt inkorrekt. Ser jag något som inte stämmer så gör jag något åt det. Jag tror inte på att älta utan på att göra. Med mig blir det mindre byråkrati.

Saknar lokaler för naturliga möten

En fråga hon ser som mycket viktig är behovet av nya lokaler för fotbollsföreningarna som håller till på Åbyvallen.

– Det borde finnas mycket bättre samlingsplatser för ungdomarna där de kan göra sina läxor och äta lite innan träningen. Och som det är nu så duschar barnen inte efter träningarna eftersom omklädningsrummen är extremt äckliga (under pandemin uppmanas dock alla att byta om och duscha hemma).

Vikten av att faktiskt ha ett väl fungerande omklädningsrum, inklusive bra duschmöjligheter är betydelsefulla anser Kicki Grönlund.

– I Jitex F05 finns spelare från 13 olika skolor. Det är så viktigt att kunna ha tid tillsammans innan och efter träningen för att kunna skapa en god laggemenskap.

Med sikte mot allsvenskan

Jitex Mölndal BK har sedan starten för 50 år sedan samlat på sig hela sex SM-guld, det senaste togs 1989. I år gör klubben den andra raka säsongen i näst högsta divisionen, elitettan, för Kicki Grönlund är det självklart att föreningen åter ska ta sikte mot allsvenskan.

– Det kommer kanske inte gå på ett eller två år för mycket handlar om pengar men vi har en marknadsföringsgrupp som jobbar stenhårt. Den har lockat till sig flera sponsorer, trots att det är pandemi, men det är klart att vi behöver en storsponsor för att ta ytterligare ett steg.

Samtidigt ser Kicki Grönlund vikten av välutbildade tränare och ledare inom alla åldersgrupper.

– Vissa åldersgrupper blir otroligt starka och då handlar det alltid om att tränarna lyckats utbilda tjejerna. Vårt mål är att kunna ha utbildade tränare och att få upp fler spelare till vårt A-lag.

En sista fråga, är det fortfarande viktigt att Jitex är en renodlad tjej- och damförening?

– Ja, det är det. I klubbar med både herr- och damlag är det alltid mer fokus på herrlaget. Jag tror det är bra att det inte är någon tvekan om att vi har vårt fokus på tjejerna.