Jonas Ljungberg: ”Min uppgift att förvalta arvet efter Mikael”

17 år efter Mikaels självmord jobbar Jonas Ljungberg konstant för att människor ska minnas vem lillebrodern var som människa och idrottsman.
– På ett eller annat sätt är Mikael med mig varje dag, säger Jonas Ljungberg.

TEXT OCH BILD: Martin Björklund

Den 26 september, OS i Sydney år 2000. Mikael Ljungberg når karriärens absoluta klimax. Ukrainaren Davyd Saldadze är besegrad och Sveriges första OS-guld i brottning på 48 år är ett faktum. Målaren från Jungfruplatsen inleder firandet med att lyfta tränaren Leo Mylläri och sedan blir det av bara farten lite brottning med kung Carl XVI Gustaf också. Där och då blir han något av folkets hjälte i hemlandet.

10 december 2004 i Fässbergs kyrka. Mikaels farfars bror, prästen Kurt Ljungberg, leder begravningen där 500 personer i en fullsatt kyrkosal tar farväl av Mölndals störste idrottsman. Brottarna sluter upp liksom övriga Idrottssverige. De samsas om utrymmet i bänkraderna med barndomskompisarna från Västerbergsskolan. Många är uppklädda, några kommer direkt från jobbet i snickar- eller målarkläder. Begravningen äger rum i samma kyrka där Mikael Ljungberg döptes 34 år tidigare.

– Det är klart man är ledsen, att man sörjer och saknar, men det får inte ta överhanden. För mig gäller det att ta till vara på det jag har här och nu, säger Jonas Ljungberg.

Var öppen från början

Vi sitter i ett relativt nybyggt hus i Särö. Regnet slår mot köksrutorna och vädret skapar ungefär samma känsla som jag själv upplevde i Fässbergs kyrka den där decemberdagen 2004. Men Jonas Ljungberg ger ett nästan motsatt intryck. Han är tydlig. Och rak.

– Klart jag kände en tomhet när Mikael tog sitt liv. Det allra jobbigaste var väl att ringa och berätta för pappa. Men vi sa ändå till varandra att vi skulle vara öppna, vi hade aldrig vunnit något på att mörka vad som hänt. Och sedan dess har jag valt att hålla den linjen – att vara öppen och berätta i stället för att hålla mig undan.

Så för Jonas Ljungberg är det inte konstigt att återigen berätta om axelskadan som blev slutet på Mikaels framgångsrika brottningskarriär. Om mamma Gudrun som dog efter en hjärnblödning 2002, en händelse som starkt påverkade Mikaels mående, precis som hans skilsmässa under samma period.

– Han började grubbla och slutade föreläsa om sig själv, sin träning och vikten att ha en familj som tror på en. Det var riktigt synd för Mikael var bra, och i hans fall hade det nog kunnat bli ett sätt att bearbeta sorgen. Men han sa bara: ”Varför ska jag föreläsa om det när jag inte kan hålla ihop min egen familj?”.

Mikael Ljungberg

Född: 13 juni 1970.

Död: 17 november 2004.

Uppvuxen: Vid Jungfruplatsen.

Klubbar: Mölndals BK och Örgryte IS.

Främsta meriter: OS-guld i Sydney 2000. OS-brons i Atlanta 1996. VM-guld i Stockholm 1993. VM-guld i Prag 1995. EM-guld i Besancon 1995, EM-guld i Sofia 1999. EM-silver i Minsk 1998. JVM-guld 1990

Övrigt: Skrev boken ”Mjuka drömmar och hårda mål” 2001. Fick Victoriastipendiet 2001 och blev Årets göteborgare 2000.

Kunde inte gjort mer

17 november 2004, vid 17-tiden på eftermiddagen. Jonas och hans sambo Karin hade precis gått en promenad i Torrekulla efter att ha hälsat på Mikael. Det var då samtalet från psykiatriavdelningen på Mölndals sjukhus kom – lillebror Mikael var död.

– Jag förstod inte varför de aldrig tog Mikaels skärp, så min första fråga var: ”Hur gick det till?”. Men det visade sig att han hade använt ett lakan.

Lever du med känslan att du kunde gjort något mer?

– Nej.

Svaret kommer omedelbart och är i det närmaste avväpnande tydligt innan Jonas Ljungberg fortsätter:

– Han var inne på sjukhuset. Jag känner inte att jag hade kunnat gjort på något annat sätt. Jag försöker absolut inte främja mig från tanken, men han fick vård och jag var uppe hos honom bara någon timme innan.

LÄS MER:Ropen fick Andreas att vända: ”Kan inte göra detta mot dem”

Hårt drabbad

Jonas Ljungberg har haft sin beskärda del av personliga motgångar. Förutom mammans och lillebroderns för tidiga död så ramlade pappa Jan i sin trappuppgång 2018. Han slog i huvudet så illa att han aldrig mer vaknade upp. Dessutom drabbades Jonas själv av leukemi för sex år sedan.

– Jag har återhämtat mig men den kan komma tillbaka så jag blir inte friskförklarad. Men just nu känns det okej. Då är det nog värre med min nervskada i foten som ständigt värker. Det känns som när foten är riktigt kall och börjar tina upp, men det gör mycket ondare. Och ju mer jag springer desto värre blir det.

Vi gick till Palace i Göteborg och när vi kom in ställde sig alla upp och applåderade. Den känslan…

Så nu arbetar Jonas halvtid hos en kompis på en bilfirma på Hisingen men lägger också ner en hel del tid på Mikael Ljungbergs minnesfond.

– Jag insåg kanske först efteråt hur omtyckt han verkligen var. Många gånger gick det knappt att äta lunch med honom för ibland kunde en promenad till restaurangen ta tre minuter, ibland 40. Han såg människor för vad de var och de kände sig sedda. Jag glömmer aldrig första gången som vi var ute efter OS-guldet. Vi gick till Palace i Göteborg och när vi kom in ställde sig alla upp och applåderade. Den känslan…

Priser i Mikaels anda

Arbetet med att skapa en minnesfond drog Jonas igång rätt omgående efter broderns död. Fonden står i dag på ett par olika ben. Den delar ut ett stipendium till en framgångsrik idrottare som verkar i Mikaels anda.

– Priset går till en person som är ödmjuk, som tar sig tid och bryr sig om andra, inte bara sig själv.

Glasmoroten, Peter Apelgrens original, som ska symbolisera Mikael Ljungberg.
Glasmoroten, Peter Apelgrens original, som ska symbolisera Mikael Ljungberg. Bild: Martin Björklund

Priset är en glasmorot, signerad konstnären Peter Apelgren, och 50 000 kronor. Två lovande juniorbrottare får en mindre morot och ett stipendium på 12 500 kronor. Dessutom delas 10 000 ut till en förening varje månad.

– För min del är det jätteviktigt att Mikael ska kommas ihåg för vad han gjorde på mattan och hur han var som människa, inte att han tog livet av sig.

De köpte in 15 pizzor, hyrde filmer, pratade i några minuter om vem Mikael var och att det var han som gjorde det möjligt så att de kunde träffas på fredagarna.

Senaste mottagaren av det stora priset var Armand Duplantis medan månadsstipendiet bland annat gått till Julklappshjälpen i Göteborg, hårdrocksbandet Mustasch för deras samarbete med Minds självmordslinje och ungdomarna i Mölndals AIK.

– Jag blev stoppad av Lasse Jönsson, tränaren i Maik, efter de hade fått sina pengar. Då berättade han att de hade haft dvd-fredagar med ungdomarna. De köpte in 15 pizzor, hyrde filmer, pratade i några minuter om vem Mikael var och att det var han som gjorde det möjligt så att de kunde träffas på fredagarna. Det var precis så jag ville att pengarna ska användas, säger Jonas Ljungberg.

LÄS MER:Lyckad satsning mot psykisk ohälsa – nu får teamet vara kvar

Jonas Ljungberg

Ålder: 52.

Bor: I Särö.

Familj: Sambon Karin Bergstrand.

Gör: Jobbar halvtid på en bilfirma på Hisingen, jobbar mycket ideellt med Mikael Ljungbergs minnesfond.

Intresse: Målning, matlagning och träning. ”Jag tränar varje dag för att kunna äta och dricka vad jag vill. Sen lägger jag också ner mycket tid på att planera alla träningar med Kungsbacka brottningsklubb”.

”Alla vill ställa upp”

Att få in pengar till minnesfonden har sällan varit några problem, även om coronapandemin ställt till det. Förra året ställdes den årliga golftävlingen in och i år har den senarelagts. För att vara med betalar olika företag för att spela med kändisar. Att få kändiseliten att ställa upp för Mikael Ljungbergs stiftelse har aldrig varit något problem.

– Inte alls. Det känns som alla vill ställa upp. Och jag tror de gör det för den person som Mikael var, inte för att han tog livet av sig.

Utöver golftävlingen anordnar stiftelsen även en middag där auktion av tolv tavlor en viktig punkt.

– Men tolv tavlor är max för auktionen får inte bli får lång. Konstnärerna får alltid utgå från två målningar som Mikael gjort och sedan får de tolka hans motiv, ett par brottarskor eller en röd och en blå brottartrikå, på sitt eget sätt.

LÄS MER:Utan frivilligarbete ingen klubb: ”Självklart att hjälpa till”

Alla kändisar räknas då som konstnärer oavsett om de heter Ernst Billgren och Lasse Åberg eller Patrik Sjöberg och Ingemar Stenmark.

– De billigaste tavlorna har gått för 6 000, den dyraste för 125 000. Det är en låg kostnad för oss men kan ge väldigt mycket tillbaka. Och alla de pengar vi drar in försöker vi dela ut, säger Jonas Ljungberg.

Jonas Ljungberg har gott om idéer för hur intäkterna till Mikael Ljungbergs minnesfond ska fortsätta strömma in.
Jonas Ljungberg har gott om idéer för hur intäkterna till Mikael Ljungbergs minnesfond ska fortsätta strömma in. Bild: Martin Björklund

Det brukar bli två till tre evenemang årligen. 2011 försökte minnesfonden bland annat slå världsrekord i längst luciatåg. 4 500 personer betalade för att tåga från Götaplatsen till Liseberg, men det var ändå inte tillräckligt många för att ta över rekordet.

– När man körde in i Göteborg den eftermiddagen stod det ”I kväll slår vi världsrekord” på välkomstskyltarna. Då kände jag verkligen att vårt jobb betydde något. Men att sätta i batterier i 8 000 lucialjus tog sin tid. Därför höll vi bara på med det i tre år.

Har hittat nya vägar under pandemin

Eftersom pandemin minskat intäktsmöjligheterna har Jonas Ljungberg nu dragit igång after work på Facebook. Bandet Partypatrullen med gäster uppträder och de som tittar uppmanas att skänka pengar.

– Förra gången var det 20 000 som tittade och vi fick in 19 500 kronor. Vi delade upp pengarna i fyra delar där en del gick till stiftelsen och de andra till tre olika föreningar.

Energin finns och de många erfarenheterna av evenemang har gjort att det egentligen bara är fantasin som sätter hinder för Jonas Ljungbergs idéer kring hur fonden ska få in pengar. Funderingar finns bland annat på att uppvakta Petter Stordalen för en after work från hotellet The weaver när pandemisituationen mer har återgått till det normala.

LÄS MER:Stordalen besökte sitt nya hotell: ”Vi kommer ta oss ur krisen”

Utanför köksfönstret har regnet i det närmaste gett upp.

– Det är så tragiskt att Mikael är borta men det har ändå kommit ut så mycket positivt ur allt det negativa. Jag vill fortsätta jobba med att hjälpa till och jag ser det som min uppgift att förvalta arvet efter Mikael.

Mikael Ljungberg.
Mikael Ljungberg. Bild: Per Wahlberg

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

Jourhavande medmänniska. Telefon: 08-702 16 80, chatt: jourhavande-medmanniska.se

Jourhavande kompis. Chatt: jourhavandekompis.se. (För barn och unga upp till 25 år)

Mind självmordslinjen. Telefon: 901 01, chatt: mind.se – även för närstående

Jourhavande präst. Ring 112 och be att få bli kopplad till Jourhavande präst

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.