Josefin Taljegård om OS och dopningen inom konståkningen

Hon missade finalen med minsta möjliga marginal och mycket av hennes tid på OS i Peking fick ägnas åt att besvara frågor om en dopningsmisstänkt konkurrent. Så här ser konståkaren Josefin Taljegård tillbaka på debut i världens största mästerskap.

ANNONS

Under söndagen avslutades Olympiska spelen i Peking. Ett OS där Sverige slagit rekord i antal medaljer (18), även om idrotterna idag är betydligt fler än för bara 20 år sedan.

Landets bästa konståkare är tillbaka hemma i Stensjön efter nära två veckor i den kinesiska OS-bubblan. Den extrema karantänen för att minimera risken att bli covidsmittad är släppt. Boendet i familjens husbil är över, återflytten till huset är genomförd och ja, för första gången sedan EM i januari har Josefin Taljegård kunnat krama om sin pojkvän Calle.

– Det var jätteskönt att komma hem. Familjen och pojkvännen mötte mig på flygplatsen och jag blev firad hemma med tårta. Sen får vi se om det blir en ny karantän inför VM i Frankrike i mars.

ANNONS

LÄS MER:Josefin Taljegårds skräck för att bli sjuk – laddar för OS ensam i en husbil

”Förstår inte riktigt varför”

15 februari begick 26-åringen sin OS-debut. Och hon fick bara en chans att visa upp sig – i kortprogrammet eftersom hon missade finalen och det fria programmet med minsta marginal. Hon slutade 26:a, en placering ifrån finalplats.

– Jag visste att det skulle vara hård konkurrens så jag är inte helt överraskad. Jag gjorde några småmissar, exempelvis i stegsekvensen men jag är ändå ganska nöjd med mitt åk. Jag har tittat på det efteråt och förstår inte riktigt varför jag blev neddömd av domarna. Men så kan det vara när det handlar om en bedömningssport.

Med den erfarenheten du nu har fått, skulle du ändrat något om du fått chansen på nytt?

– Nej, jag hade ändå satsat på de svårare momenten istället för att åka säkert. Sen beror resultatet också mycket på hur andra åker men jag är ändå nöjd över att jag fick åka till OS och att jag blev uttagen.

LÄS MER:Josefin Taljegård missade OS-finalen med minsta möjliga marginal

Har du fått någon annan respons efter ditt kortprogram?

– Från publiken och kommentatorer från andra länder. Där fick jag väldigt mycket positiv feedback så det tar jag definitivt med mig. Det gör mig ännu mer motiverad till nästa tävling.

Först avstängd – tilläts tävla

Annars handlade det allra mesta kring konståkningen från OS 2022 om det ryska underbarnet Kamila Valieva, 15. Hon som testades positiv för dopning vid ryska mästerskapen i december förra året. Men resultatet från testet blev inte klart förrän 8 februari – efter att de ryska åkarna redan hade vunnit OS-guldet i lagtävlingen.

Därefter blev Valieva först avstängd men tilläts sedan åka individuellt. Hon var etta efter kortprogrammet men misslyckades i finalen och slutade fyra.

Kamila Valieva efter fria programmet i OS där hon slutade fyra.
Kamila Valieva efter fria programmet i OS där hon slutade fyra. Bild: FABRIZIO BENSCH

– Jag fick jättemycket frågor från journalister om det där. Om jag har förstått det hela rätt så borde hon ha blivit pausad från allt tävlande men den regeln frångicks. Det har varit jobbigt för oss andra åkare och sporten överlag. När vi väl får visa upp oss för en stor publik så blir det så mycket fokus kring det negativa i sporten.

Josefin Taljegård blir tyst en stund, tänker efter. Och tar ny sats.

– Valieva är väldigt ung, 15 år och räknas fortfarande som ett barn, samtidigt är det just det som blir lite underligt för hon tävlar ju i senior dam. Frågan är om man ska vara 15 år i ett seniormästerskap.

LÄS MER:Konståkningsstjärnan från Stensjön är klar för OS: ”Känslosamt”

Men finns det inte en risk att de bästa åkarna istället gör upp i junior-VM då?

– Jag har funderat mycket på det där. En del av de unga är jätteduktiga, oftast i hoppen, men själva åkningen brukar utvecklas med åren. Just nu känns det som att domarna premierar de som hoppar bra och att de får bra poäng på det andra också. Om presentationspoängen fick större betydelse hade de unga kanske inte fått lika höga poäng. Det är jättesvåra frågor och just Valieva är faktiskt jätteduktig på åkningen också.

Den officiella förklaringen från ryskt håll har varit att Kamila Valieva fått i sig en dopningsklassad hjärtmedicin efter att ha druckit ur samma glas som sin morfar.

Tror du att sporten kommer förändras på något sätt efter det här?

– Blir det regeländringar så brukar de komma efter ett OS. Det har länge varit på tal att ha olika domare som ansvarar för det tekniska och det konstnärliga till exempel. Det känns ändå som att diskussionen har väckts inom sporten och på sikt tror jag det kommer bli bra. Det är inte rätt att kroppar tränas så att de nästan är slut vid 15 års ålder. För att hålla längre måste man träna på ett annat sätt och dit hoppas jag verkligen att vi ska nå.

Levde i en bubbla

OS i Peking var också starkt präglat av en pandemi. Istället för fullsatta läktare var bara en bråkdel av åskådarplatserna besatta. Och även i OS-byn levde idrottarna i en bubbla.

LÄS MER:Lag Edin vinner OS-guld i curling

– Det var spänt genom hela tävlingen. Jag hade covidtestat mig hemma och i OS-byn testades vi varje dag. I matsalen satt vi i bås med väggar mellan varje bord så det var lite speciellt. Jag pratade med andra idrottare som hade varit på flera OS och de sa att det inte alls var samma känsla som det brukar vara. Fast volontärerna gjorde verkligen allt för att hjälpa oss och så att vi skulle känna oss säkra.

Josefin Taljegård var med i OS-byn när de svenska idrottarna firade skridskostjärnan Nils van der Poel för hans guld på 5 000 och 10 000 meter.
Josefin Taljegård var med i OS-byn när de svenska idrottarna firade skridskostjärnan Nils van der Poel för hans guld på 5 000 och 10 000 meter. Bild: MATHIAS BERGELD

Umgänget med andra idrottare blev därför inte lika stor som den hade blivit annars. Men en hel del hejande och snack med andra idrottare i SOK-kläder blev det. Josefin Talegård såg bland annat en av Tre kronors hockeymatcher och var med och firade dubble guldmedaljören i skridsko, Sveriges nya kelgris, Nils van der Poel.

– Vi som var i byn överraskade honom med tårta och tal. Han är verkligen så välförtjänt av de framgångarna och det var kul att kunna vara med där.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS