Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Josefin Taljegård representerade Sverige i OS så sent som i februari men trots sina väldiga framgångar är det svårt att finansiera idrottandet.  Bild: Frida Ekborg
Josefin Taljegård representerade Sverige i OS så sent som i februari men trots sina väldiga framgångar är det svårt att finansiera idrottandet. Bild: Frida Ekborg

Josefin Taljegårds drag inför VM – bad om ekonomisk hjälp

Konståkningsstjärnan Josefin Taljegård representerade Sverige i OS så sent som i februari. Men trots hennes framgångar är det svårt att finansiera idrottandet. Därför startade hon en insamling som över 50 personer donerade pengar till.
– Det är en tuff situation att vara elitidrottare och jobba på sidan av, säger hon.

För tre månader sedan startade konståkaren Josefin Taljegård från Stensjön en insamling för att fortsätta finansiera sitt idrottsutövande. Hon hade just kommit hem från OS i Beijing och satte då upp nya mål inför 2023.

På hemsidan där det var möjligt att donera pengar skrev Josefin Taljegård en förklaring till insamlingen där hon bland annat förklarar att konståkningsförbundet har en begränsad ekonomi. Det innebär att hon behöver ha ett jobb på sidan om vilket i sin tur begränsar hennes möjligheter för träning.

– Det är underligt att det är så olika i sporter men det har olika förklaringar med sponsorer. Det är inte så att det är så synd om mig utan det är mer att det är en tuff situation att vara elitidrottare och jobba på sidan av, säger Josefin Taljegård.

”Kan inte kräva OS-guld”

Som Mölndals-Posten tidigare rapporterat så praktiserar Josefin Taljegård på filmbolaget Warner Bros. Det gör hon samtidigt som hon elittränar konståkning och arbetar för sin förening.

– Vi är så vana vid det i vår sport, i alla fall i Sverige. Det är så lite stöd som man fått genom åren. Men har man inte fått så mycket innan kan de inte kräva OS-guld heller. Man får sätta mål och förväntningar på sig själv utifrån de förutsättningarna som man har.

För några dagar sedan stängdes insamlingen för gott men enligt Josefin Taljegård så har den knappt varit aktiv.

– Jag lade ju upp den och en vecka senare så började kriget i Ukraina och då kände jag att jag inte kunde med att promota min insamling. När man har en sådan insamling så måste man dela och dela för att få in pengar men det kändes inte rätt.

Annorlunda i andra länder

Inför nästa år kommer Josefin Taljegård fortsätta med elitträningen samtidigt som hon ska bedriva arbete på sidan av. Något som flera av hennes konkurrenter inte behöver göra.

– Jag vet att det är många i andra länder som får allt betalt för sig. Det blir annorlunda för de kan träna när de vill på dagarna. Så det handlar inte bara om ekonomiska resurser.

Förutom fysisk träning så krävs det många andra förberedelser inför en säsong. Nya skridskor ska åkas in, rätt musik ska väljas och nummer ska planeras.

– Det är svårt att ha ett ordentligt fulltidsjobb på sidan av. Det kanske finns någon som klarar av det men om man vill satsa mycket så måste man träna på dagtid för att få timmarna att gå ihop. Det är som att jobba 180 procent.

Fick 20 000 kronor

Totalt donerades nästan 20 000 kronor via insamlingen och på hemsidan som gjorde det möjligt att donera pengar skrev flera givare peppande budskap.

”Josefin bidrar med så mycket passion och konstnärlighet till konståkning. Vi är så tacksamma för hennes närvaro på isen och önskar henne det bästa i karriären!”

”Jag uppskattar dina uppträdanden och var så glad att se dig åka under OS. Lycka till!”

Till dem som donerat pengar riktar Josefin Taljegård ett stort tack.

– Det är många bäckar små men jag blir jätteglad att det finns folk som känner att de vill stödja mig. Det känns roligt att folk uppskattar det och vill att jag ska fortsätta.

LÄS OCKSÅ: Josefin Taljegård om OS och dopningen inom konståkningen

LÄS OCKSÅ: Josefin Taljegård missade OS-finalen med minsta möjliga marginal

LÄS OCKSÅ: Josefin Taljegårds skräck för att bli sjuk – laddar för OS ensam i en husbil

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Mölndals-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.