Chefredaktör Fredrik Hofflander skriver om sin barndomsidol Olle Goop.
Chefredaktör Fredrik Hofflander skriver om sin barndomsidol Olle Goop. Bild: Helene Furness

Kungen av Åby lärde mig att älska trav – tack för allt, Olle Goop

Olle Goop fick mig att omfamna travet – mot alla odds. 25 år senare fick jag äntligen träffa honom.

ANNONS

Jag var tolv år, bodde i miljonprogrammets Frölunda och visste inte vad som var fram och bak på en häst. Ändå blev jag travfrälst.

Varför? Tja, visst tyckte jag att det fanns en charm i spelet, att gissa vem som skulle vinna loppen. Och visst färgades jag en aning av en travintresserad far.

Men den viktigaste förklaringen var Olle Goop. Kungen av Åby, min och pappas hemmabana.

Elegant stil i sulkyn

Jag fastnade för hans coola namn. Jag fastnade för att han var med i nästan vartenda lopp, både på Åby och när V65-omgångarna eftersändes i tv. Jag fastnade för hans eleganta stil i sulkyn, hans förmåga att bli ett med hästen utan stora åthävor. Och jag fastnade för den extremt snygga tävlingsdressen – ni som varit med ett tag i branschen minns säkert den perfekta kombinationen av ljusblått, gult och vitt. Självklart toppat med Mölndalsföretaget Kappahls logga, med stora svarta bokstäver på ryggen.

Sen var det något med Olle Goops framtoning. Aldrig kaxig, aldrig tvär, nästan alltid med ett milt leende på läpparna i intervjuerna. Absolut ingen showman, ingen som stack ut hakan.

Bara en genuint sympatisk person, som kombinerade sitt vänliga sätt med att vara sällsynt skicklig på det han jobbade med. Det var väldigt lätt att bli förtjust i Olle Goop och ett nöje att vara hans supporter, i både med- och motgång.

Mitt första möte med Olle Goop

Drygt ett kvarts sekel efter att han officiellt blivit min idol fick jag äntligen träffa honom i verkligheten. Jag hade blivit ägare till en pytteliten del av en tvåårig travare och denne tvåårige travare stallades upp hos familjen Goop.

Jag var inte så lite tagen av stundens allvar när Olle klev in till oss delägare som samlats i ett mötesrum. Men det fanns förstås ingen anledning alls att vara nervös. Den verklige Olle Goop var precis så trevlig som jag hade föreställt mig under alla år. Jag vågade till och med berätta att han var min barndomshjälte och att jag tyckte att den där Kappahl-dressen var historiens snyggaste.

Reaktionen? Ett milt leende och ett vänligt skratt förstås.

Olle ställde upp för pappa

Några månader senare fyllde min far 80 år och jag ville överraska honom med en resa upp till den nya fyrbenta familjemedlemmen. Skulle Olle Goop kanske rentav kunna tänka sig att spela in en grattishälsning till pappa och bjuda in honom till stallet? Jag samlade mod men vågade ändå inte fråga själv – i stället bad jag en god vän att ta kontakt åt mig.

Ett dygn senare kom filmen, där Olle Goop gratulerar och hälsar min far välkommen till det gigantiska stallet i Värmland. Och jodå, det patenterade milda leendet satt där, hela filmklippet.

Pappa blev förstås överlycklig och spelade upp hälsningen flera gånger om. Och själva resan? Den blev ett otroligt minne. Det minnet vårdar jag alldeles extra ömt denna sorgliga dag.

LÄS MER:Olle Goop är död – blev 78 år

LÄS MER:Åby stora pris görs om – blir världens mest penningstinna travlopp

LÄS MER:Björn är Åbys meste domare – på lördag håller han koll på Paralympiatravet

Ladda ner vår nyhetsapp

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS