Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Lindome Gif – där klubben är viktigare än fortsatt toppfotboll

Förra året stod Lindome Gif för en succésäsong och slutade fyra i ettan södra. I år kämpar herrlaget för att hålla sig kvar. Hur kunde det bli så?

Egentligen är Lindome Gif lite som humlan. Ni vet den som inte borde kunna flyga men som gör det ändå. De svartvitrandiga är kommunens överlägset bästa herrlag och rankas enligt tabellplaceringen som sjunde lag i Göteborgsområdet.

Med liten budget, en av seriens lägsta, och för serien i stort låga spelarersättningar, trotsar klubben toppfotbollens oskrivna regler kring hur spelare borde lockas till Lindevi. Men i Lindome finns något annat. Exempelvis att A-laget tränar på halvplan. På den andra halvan tränar pojklaget födda 2011 och flicklaget födda 2012 både passningsspel och kullerbyttor.

– Oftast tränar juniorerna samtidigt som A-laget men vi måste kunna erbjuda våra ungdomar träning under normaltid också och eftersom träningsplanen där borta inte funkar just nu så gör vi så här. Det är vi nog ensamma om i ettan, säger klubbens allt-i-allo Patrick Borg.

LÄS MER: De har drivit Lindome GIF i snart 50 år – nu tar de ett steg tillbaka

"Egentligen inte förvånade”

I flera år har klubbens signum varit spelarutveckling. Det hävdar många klubbar att de står för men från fjolårets trupp följde exempelvis tre spelare – Ajdin Zeljkoivc, Hampus Dahlqvist och Eric Nohlgren – med tränarna Dane Ivarsson och Johan Mattsson till Öis, Viktor Alexandersson valde Gais, rutinerade målvakten John Alvbåge hamnade hos superettanlaget Akropolis och William Kenndal flyttade till allsvenskans senaste förening – IFK Värnamo.

Dessutom valde ett par spelare att varva ner, så kanske är tabellplaceringen, fyra från slutet med två omgångar kvar att spela, inte så underlig.

– När vi tittar på placeringen från klubbens sida så är vi egentligen inte förvånade. Kvar i startelvan från förra året är väl bara en eller två spelare. Ettan är en hög nivå och det är svårt att byta ut så många människor, säger sportchefen Mats Hedén.

LÄS MER: Lotta Schelin om livet som mamma: ”Det är sjukt härligt”

”Breddförening i första hand”

Efter två raka vinster har ändå laget tagit sig ovanför nedflyttningsstrecket och blir det vinst i de kvarvarande matcherna är kontraktet säkrat.

– Killarna i laget har gjort riktigt fina prestationer när det verkligen behövts, fortsätter Mats Hedén.

Hur viktigt är det att laget blir kvar i ettan?

– På ett plan är det är det helt ointressant. Lindome är en breddförening i första hand. Men vi som grupp vill så klart inget hellre än att vara kvar. Föreningen skulle antagligen må bättre ekonomiskt om vi åkte ner men samtidigt blir spelarrekryteringen mycket enklare i ettan och det är viktigt att vi fortsätter vara tydliga med vår identitet om vilka vi är och hur vi vill spela fotboll, säger Mats Hedén.

LÄS MER: Så har klubben blivit navet i Hällesåker: ”En mötesplats för alla som bor här”

Vilka skulle du säga att ni är?

– Elitfotbollen bryr sig väldigt lite om hur människor mår. Det är bara resultat som räknas. Vi försöker att spelare nummer 26 ska må lika bra som nummer ett. Det är inte helt lätt men en viktig del i vårt ledarskap.

Lönenivån: ”Solklart i botten”

Klubbens ordförande Martin Jannesson är inne på samma linje.

– Sportsligt sett är det helt klart bättre att ligga kvar. Ekonomiskt är det ingen vinst men det vore oerhört tråkigt med den resan som vi gjort. Föreningen Ettanfotboll ställer krav på oss som gör att vi håller oss på tårna, men vi har inte riskerat något ekonomiskt och det har aldrig varit aktuellt att göra något panikartat. Vi ligger solklart i botten vad gäller löner i den här serien, säger Martin Jannesson.

Ångrar du att ni släppte så många spelare efter förra säsongen?

– Nej, det är så vi får göra. Vi ska utbilda och förädla spelare. Visst har jag fått vissa kommentarer för att vi släppte Erik Nohlgren till Öis i somras men det kanske var hans sista chans att gå vidare. Och ska man säga nej till en övergång då?

LÄS MER: Mats Janson återvänder till Lindome Gif – blir klubbchef

Skittuffa matcher väntar

På lördag spelar Lindome Gif hemma mot Lunds BK och som avslutning nästkommande lördag avlutar laget borta mot ex-allsvenska Ljungskile. Båda motståndarna har säkrat sina kontrakt till nästa säsong och har ingen chans att nå kvalplats eller den förstaplacering som leder rakt upp till superettan.

– Det betyder verkligen inte något. De kommer kunna spela avslappnat och matcherna kommer bli skittuffa men jag tror chanserna att vi gör bra resultat är goda. Jag tror på våra spelare och vi har satt oss i en bra sits att kunna klara kontraktet, säger Mats Hedén.

En av få spelare som är kvar sedan fjolåret är anfallaren Robert Lipovac. Med 13 mål på 24 matcher är han delad fyra i seriens skytteliga.

– Det har tagit lite tid för det är väldigt många nya i laget. Men samtidigt är det egentligen inte någonting som har ändrats. Vi spelar fortfarande samma fotboll och den grunden som Dane och Johan lade har blivit Lindomes nyckel, och den lockar bra spelare, säger Robert Lipovac som gör sin andra säsong för de zebrarandiga.

Två matcher kvar, hur tänker du kring att kontraktet fortfarande inte är säkrat?

– Vi har samma inställning varje match, att vi ska vinna den. Det är två finaler kvar och blir det seger på lördag tror jag vi är säkra.

LÄS MER: Äntligen publik! 300 fotbollshungriga supportrar såg Jitex möta dominanta Umeå på Åbyvallen

Lika delar tävlingshets som skratt

Träningen startar. På en knapp kvartsplan. Forne Häckenspelaren Mats Hedén är ombytt och deltar i den trelagsövning som inleder. Intensiteten är hög och protesterna mot domaren, tillika huvudtränaren, Adam Ekblad står förmodligen för lika delar tävlingshets som skratt. Samlingen som följer handlar om spelet som kommande motståndare står för och på halvplanen bredvid fortsätter träningen för P11 och F12. Helt enkelt en vanlig vardagskväll hos Lindome Gif.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.