Många kom för att springa för Frida

Många barn och vuxna tog sig till Åbyvallen under söndagen för att springa för Frida. "Run for life" är ett initiativ som spelarna i Jitex f-16 tog för att hedra minnet av lagkamraten som gick bort i leukemi, bara elva år gammal.
– Det känns helt overkligt att det blev av nu, säger Ella Gustafsson.

ANNONS
|

Förberedelserna för loppet startade redan i julas. Det var då idén om ett välgörenhetslopp väcktes av Jitex-spelaren Matilda Attefors. Loppet som samlar in pengar till barncancerforskningen var planerat till juni, men corona ändrade planerna.

– Jag är väldigt glad att vi inte ställde in. Det fanns inte på kartan, säger Ella Gustafsson.

Hon var barndomskamrat med Frida, som gick bort i leukemi innan hon hann fylla tolv. Spelarna i Fridas fotbollslag lämnades i sorg 2016 och nu tycker de att det känns fint att göra något för henne. Målet, förutom att minnas en saknad lagkamrat, var att samla in 15 000 kronor till Barncancerfonden. Ella Gustafsson tar upp mobilen och rapporterar.

ANNONS

– Över 40 000 kronor har kommit in. Vi får se var det slutar när vi räknat in pengarna från kiosken. Allt går till insamlingen.

Ett ihärdigt strilande regn pågick under hela tävlingsdagen, men alla fyra startgrupperna blev i stort sett fullbokade. Första loppet på 1,1 kilometer riktar sig främst till de yngre. Efter en snabb start med många pigga löpare var 14-årige Philip Måsö först i mål.

– Jag sprang två varv till efter det. Jag tänkte springa fem, men det regnar och jag vill inte bli förkyld, säger han efter loppet.

Jonna Martinsson kom i mål lite senare. Hon har tvååriga dottern Ines på axlarna när hon sprang över den ballongsmyckade mållinjen.

– Det var ganska jobbigt. Men detta är mitt och Ines andra lopp tillsammans. Vi har sprungit Minivarvet också.

I ett avbytarbås, i skydd undan regnet, stod Therese Gustafsson och hennes mamma Yvonne Dahlberg och laddare inför ett av seniorloppen på 3,3 kilometer. Therese är mamma till Nelly Reinholdsson som spelar i laget.

– Det här är ett jättefint initiativ. Dels det behjärtansvärda syftet, men också att tjejerna får vara med och planera och arrangera allt från början till slut. Det är väldigt bra och nyttigt, säger hon.

Fridas mamma Sabina Moberg var på utbildning under helgen och kunde inte delta, men är positiv till initiativet.

– Resten av familjen var där, och andra släktingar. Att de lyckats samla in så mycket pengar är ju otroligt. Helt fantastiskt, säger hon.

Mia Sandblom

redaktion@molndalsposten.se

ANNONS