Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Mölndal kan bli Årets idrottsstad – nominerad för första gången någonsin

För första gången någonsin är Mölndal nominerad till Sveriges bästa idrottsstad.
– Kommunen ska vara stolt över att de är med, säger SVT-sportens reporter Ola Bränholm.

I år är det elfte gången som SVT delar ut pris till Sveriges bästa idrottsstad. I grunden kvalificerar sig landets städer genom sin elitidrott och ett av kraven är minst ett lag i någon av landets högsta serier. Så tack vare Mölndal bandys avancemang till elitserien har nu kommunen kvalificerats.

LÄS MER: Skutskär blev slutskär för Mölndal

– Om det bara handlat om antal lag i toppserierna hade Stockholm alltid vunnit. Men det handlar också om prestation efter population så Stockholm har aldrig kammat hem någon titel, fortsätter Göteborgsbördige Ola Bränholm som kan konstatera att hans egen barndomsstad har tre segrar.

I fjol hamnade pokalen i Umeå och 2019 var det Partille, med IK Sävehof och SM-vinnande bowlingklubben Team Pergamon som mottog SVT-sportens pris.

”Lite som Eurovision”

27 idrotter ingår i jämförelsen och ger olika antal poäng till kommunerna. För Mölndals del har poäng utdelats för bandydamerna liksom för Mölndals AIK, Jitex Mölndal, Lindome Gif och Hills GK, som vann lag-SM senast tävlingen avgjordes 2019.

LÄS MER: Jitexduon satsar på Youtube – vill ta med fansen bakom kulisserna

– I slutändan har vi en jury på 50 personer, lite som Eurovision, som rangordnar städerna och delar ut poäng (1–10). Där görs ju även avvägningar för de individuella idrottarna, säger Ola Bränholm.

37 kvalificerade kommuner

Sedan 2010 har sammanlagt 55 kommuner kvalificerat sig, i år är det 37 stycken som klarat kriterierna där Mölndal alltså finns med för första gången.

– Det är ändå ett bevis att man har en fungerande idrottsverksamhet. Samtidigt är det speciellt att vara en kranskommun för man lever i skuggan av lagen från den stora staden. Det är väl bara Partille och Solna (AIK) som utgör undantagen, säger Ola Bränholm.

LÄS MER: Nya sprintfestivalen kan ta Hanna Palmqvist till EM

Prisutdelning 22 augusti

Om aktiva Mölndalsidrottare som utmärkt sig på internationell nivå kan ge extra poäng överlämnar Ola Bränholm till juryn att avgöra. Mölndal kan ju ändå stoltsera med exempelvis målvaktsstjärnan Robin Lehner (ishockey), Simon Gustafsson (mittfältsgigant i den nederländska fotbollen), Mikaela Mässing (hårdskjutande handbollsspelare) samt Hulelyckanfödde världskusken Björn Goop.

Vanligtvis delas priset ut i samband med SM-veckan på sommaren men då den är inställd sker prisutdelningen 22 augusti – under hålet mellan OS och Paralympics i Tokyo.

De kan bli Årets idrottsstad

Borås, Eskilstuna, Falun, Gävle, Göteborg, Halmstad, Helsingborg, Jönköping, Karlstad, Kristianstad, Leksand, Lidköping, Luleå, Lund, Malmö, Mora, Mölndal, Nacka, Norrköping, Partille, Piteå, Sandviken, Skellefteå, Skövde, Solna, Stockholm, Södertälje, Täby, Umeå, Uppsala, Varberg, Vänersborg, Västerås, Växjö, Örebro, Östersund.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.