Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Magnus Kahnbergs tuffa kamp mot hjärntrötthet – en lång väg till ett vanligt liv

Magnus Kahnbergs ishockeykarriär fick ett abrupt slut 2015. Då drabbades han av sin tredje hjärnskakning på fyra år. 41-åringen från Kållered har fortfarande svårt att leva ett normalt liv.

Det är den 31 januari 2015. Platsen är Gavlerinken i Gävle.

Magnus Kahnberg blir tacklad av Lukas Kihlström när det återstår några sekunder av en period i elitseriematchen mellan Brynäs och Frölunda.

– Jag trodde aldrig att det skulle bli det sista jag gjorde inom ishockeyn, säger Magnus Kahnberg och fortsätter:

– Det var ingen ful tackling och jag borde ha undvikit den, men den var ändå onödig.

Det har gått sex och ett halvt år sedan smällen i Gävle. Vi sitter hemma i köket i villan i Grimmered i västra Göteborg och pratar om karriären och hur läget är nu.

Tuffa år

Utåt så ser Magnus Kahnberg ut som vilken före detta ishockeyspelare som helst.

Men inuti honom finns år av kamp mot hjärntrötthet, ångest och en känsla av hopplöshet.

– Det har varit tuffa år, och det är fortfarande långt från bra. Det svåraste har varit att acceptera sin situation. När man väl gör det så blir allting lättare, säger han.

LÄS MER: Mölndal kan bli Årets idrottsstad – nominerad för första gången någonsin

Egentligen var det annan smäll än den i Gävle som var början till slutet på karriären. Frölunda mötte Linköping i Scandinavium den 5 november 2011 och Magnus Kahnberg blev fult tacklad av gamle lagkompisen Sebastian Karlsson.

Har pratat ut efteråt

Kahnberg föll ned på isen som färgades av blod, och Karlsson fick matchstraff för tilltaget.

– Tacklingen var riktigt ful, men jag och Sebbe har pratat ut om det efteråt. Han var ledsen för det som hände och har bett om förlåtelse, säger Kahnberg.

LÄS MER: Utmanaren Warrior styr den skandinaviska marknaden från Krokslätts fabriker

Började i Kållereds SK

Magnus Kahnberg är 41 år idag. Han växte upp i Livered i Kållered och att han var en talang syntes tidigt.

– Jag har alltid älskat att göra mål, jag var snabb och storväxt och hade bra handleder, säger han om åren i moderklubben Kållereds SK.

Efter åren i KSK blev det ett par år i Mölndal innan han kom till Frölunda som B-junior.

Säsongen 2001-2002 spelade Magnus Kahnberg i Frölundas så kallade ”dagiskedja” med Jari Tolsa och Joel Lundqvist. Det gick bra och Frölunda tog sig ända till semifinal i SM-slutspelet.

Men ni gillade inte namnet ”Dagiskedjan”?

– Nej, vi tyckte det var lite tröttsamt, så därför kändes det rätt bra när vi blev kallade för ”Dragkedjan” istället. Tror det var Åke Zetterström på GT som kom på namnet.

”Sjukt roliga” år

Åren från millennieskiftet och fram till 2006 var enligt Magnus Kahnberg ”sjukt roliga” år i Frölunda.

Dels vann laget SM-guld 2003 och 2005, dels vann Kahnberg skytteligan och fick Guldhjälmen 2004.

– Vi var som en enda stor familj under den här tiden, minns Kahnberg.

På tal om familj så träffade Magnus Kahnberg sin blivande fru Karin från Lindome på en förfest hemma hos en kompis i Kållered 2001.

Nu har paret två söner tillsammans.

– Herregud, vad tiden går. Ja, det är 20 år sedan vi träffades nu, säger Magnus och tillägger:

–Jag hade tur där.

Efter två SM-guld, ett VM-silver, och ett SM-silver så åkte Magnus Kahnberg över till NHL-klubben St Louis Blues, säsongen 2006-2007. Samma klubb som Frölunda-ikonen Jörgen Pettersson representerade på 80-talet.

Självkritisk

Kahnberg spelade bra på försäsongen, men lyckades aldrig ta en plats i A-laget. Istället blev det 17 matcher i Peoria Rivermen i AHL.

– Jag var inte tillräckligt bra helt enkelt. Även om jag är nöjd med min karriär i stort så hade jag många svackor också, och ibland var de långa.

LÄS MER: Laserdome flyttar till Kållered: ”Nästan dubbelt så stort”

Magnus Kahnberg återvände till Frölunda samma säsong, och spelade där fram till våren 2009. Sedan blev fick han inget nytt kontrakt inför kommande säsong.

Då gick han i stället till konkurrenten Brynäs.

– Det blev två fina år i en anrik klubb. Vi trivdes jättebra och det var nyttigt för oss att komma iväg ett tag. Dessutom fick vi vårt första barn när vi bodde i Gävle.

Ett annorlunda liv

Säsongen 2011-2012 återvände Kahnberg till Frölunda, men karriären fick alltså ett abrupt slut i och med smällen i Gävle 2015. De senaste åren har livet handlat mycket om att börja om från scratch.

Bara att gå upp ur sängen kan vara en utmaning.

– Neurologen har jämfört min hjärna med ett mobilbatteri. Jag kanske bara har 50 procent batteri när jag vaknar på morgonen medan en frisk person har 100 procent, säger Magnus Kahnberg och fortsätter:

– Ska jag gå på barnens innebandyträning så funkar det inte att gå ut och äta middag med kompisar efteråt, till exempel.

Panikångest

Magnus Kahnberg berättar om en panikångestattack han fick i samband med ett julfirande och han berättar också att han känt sig otillräcklig när det gäller att vara en bra make och pappa.

Vad hände när du fick ångestattacken?

– Jag blev yr och fick kramper. Trodde det skulle gå över men fick åka till sjukhuset och kolla så att det inte var något allvarligt.

Magnus har gått på flera arbetsutredningar de senaste åren och har bland annat arbetstränat på ett hunddagis vid Delsjön.

Men hjärntröttheten och yrseln har tagit ut sin rätt och nu har han inte arbetstränat sedan covidutbrottet våren 2020. Men han går på hjärnträning en gång i veckan och ser ett ljus i tunneln.

– Jag tycker det går framåt, om än med små steg.

Vad har du för knep för att må bättre när allt känns jobbigt?

– Jag gillar att gå i skogen, både här hemma och vid Sisjön. Vår hund Stella har varit ett gott sällskap då.

Vad tänker du om framtiden?

– Jag vet inte om jag nånsin kommer att kunna jobba, men jag hoppas förstås att jag en dag ska kunna leva ett någorlunda normalt liv igen.

Magnus Kahnberg

Ålder: 41. Född i Mölndal, uppvuxen i Kållered.

Familj: Frun Karin, sönerna Nils 11, och Ted, 8.

Bor: Villa i Grimmered.

Klubbar i karriären: Kållereds SK, Mölndal, Frölunda, St Louis Blues/Peoria Rivermen, Brynäs.

Meriter i urval: Två SM-guld, ett SM-silver, ett VM-silver, vinnare av elitseriens (numera SHL) skytteliga 2003-2004 med 33 mål, vinnare av Guldhjälmen 2004. Guldhjälmen är ett pris som framröstas av spelarna i SHL, och tilldelas seriens mest värdefulla spelare varje år.

Gjorde 18 mål och 70 landskamper för Tre Kronor.

2015 avslutade Magnus Kahnberg sin karriär efter en andra tackling mot huvudet på drygt tre år. Han bröt också käken efter att ha fått ett slagskott i ansiktet under sin tid i Brynäs. De tre händelserna bidrog till att karriären tog slut.

Ladda ner vår nyhetsapp

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.