Mamma och landslagsspelare – Elin Rubensson siktar på att klara av båda rollerna

För prick sex månader sedan föddes Frans Rubensson. Mamma Elin kämpar hårt för komma tillbaka i god form och återta en landslagströja.
– Kommer jag med till OS så är det en bonus, säger mittfältsstjärnan.

ANNONS
|

Inför fotbolls-EM berättade herrlandslagets Emil Forsberg om det lugn som infunnit sig sedan han blev pappa. Han ansåg sig också ha blivit en bättre fotbollsspelare sedan dottern Florence kom till världen.

– Man blir lugnare, man får ett annat tankesätt. Jag kan inte annat än älska det faktiskt, säger mittfältaren i en intervju med SVT.

Förutsättningarna är ganska annorlunda för en annan svensk mittfältsstjärna som också blivit förälder nyligen. Den 22 december förra året föddes Frans Rubensson. Sedan dess har mamma Elin kämpat för att komma tillbaka i den form hon hade innan graviditeten.

– Allt som händer i kroppen, det är något som inte går att kontrollera. Jag var ju borta från fotbollen i ett år men hade ändå en rätt enkel graviditet och kunde träna hela tiden. Men sen fick jag corona den sista månaden, då var det tungt, säger Elin Rubensson.

ANNONS

LÄS MER:Inget OS för Mikaela Mässing – knäskadan sätter stopp: ”Extrema smärtor”

”Visste att jag tog en risk”

Från altanen i Sandsjöbacka kan hon se vildsvin, älgar och rådjur ta sig fram över de öppna markerna på andra sidan grusvägen. Under intervjun som sker i dagsljus, syns inget vilt, men Frans sitter med – på något sätt huvudperson trots att han är helt ovetande om det.

– Jag hade en väldigt bra förlossning, det gick enkelt och jag återhämtade mig väldigt snabbt. Jag var hemma på heltid i en månad men i januari och februari kunde jag träna på 50 procent och i mars var jag tillbaka fullt ut.

Elin Rubensson

Ålder: 28.

Familj: Maken Filip, sonen Frans (sex månader) och tre katter.

Bor: I Sandsjöbacka, Lindome.

Yrke: Fotbollsspelare.

Klubbar: Marieholms IS, Stehags AIF, FC Rosengård, BK Häcken (tidigare Göteborg FC).

Landskamper: 69 (A), 5 (U23), 26 (U19), 22 (U17).

Aktuell: Som nybliven mamma med mål att komma tillbaka i samma eller bättre form än innan graviditeten samt att ta tillbaka landslagsplatsen.

Kände du att du tog en risk att som landslagsspelare bli gravid mitt i karriären?

– Klart jag visste att jag tog en risk men jag har hela tiden tänkt att det kommer gå att komma tillbaka. Vi har alltid velat ha barn så för oss handlade det mer om när. Förra året kom en pandemi, OS flyttades och mycket annat var ovisst så det passade bra. Tajmingen satt för jag kunde nästan börja träna med laget direkt när försäsongen började.

LÄS MER:Elin Rubensson var med på BK Häcken FF:s första träning

Tränar extra varje dag

Laget hon hade blivit föräldraledig från var Champions League-spelande Göteborg FC men innan Frans fyllt några veckor hade det förvandlats till BK Häcken. Inledningsvis tränade Elin precis som övriga lagkamrater. Nu, några månader senare, har hon valt att utöka sina pass. Explosiviteten saknas och så här långt har det inte blivit så många 90-minutare på plan som hon önskat.

– Hela våren har varit kämpig. Jag börjar närma mig men så är det det där sista.

Så efter de ordinarie träningarna alternerar hon mellan extra löpning, styrka med inriktning på explosivitet eller träning med resistentband.

– Jag kör nästan något extra varje dag men vila är minst lika viktigt. Det handlar inte om extremt mycket mer träning, men lite.

LÄS MER:Efterlängtade cykelbanan på Spårhagavägen ska bli av

Får mycket tillbaka

Frans, som suttit obekymrad i Elins knä, får plötsligt syn på en lastbil med grus på flaket. Den backar in på en mötesficka precis nedanför altanen. Intervjun avstannar och återupptas inte förrän gruset lastats av och Frans kunnat konstatera att lastbilen kört iväg.

Förut kunde jag vila. Det går inte nu.

– Man får så mycket tillbaka. Han ger mig så mycket energi. Den stora skillnaden är väl när jag kommer hem från träningen. Förut kunde jag vila. Det går inte nu. Det är full rulle hela tiden på den här killen.

Elin Rubensson berättar om sex månaders föräldraskap – helt utan en enda vaknatt.

– Det fasade jag mest för, att inte få sova eftersom vi tränar på förmiddagarna. Då hade Filip fått ta honom men vi är otroligt tacksamma att vi sluppit det, säger Elin och knackar hårt med knogen på bordets bänkskiva.

Kan du, som Emil Forsberg, släppa fotbollen när du kommer hem?

– Det är väl lite frustrerande när man vill komma tillbaka snabbt. Att allt tar tid. När jag är tillbaka helt och allt flyter på hoppas jag att jag kan det, men mycket av mitt fokus idag ligger på att komma i bättre form.

Hur nära är du den form du hade i landslaget 2019?

– Inte så långt ifrån men det saknas lite. Jag har bara spelat två 90-minutare och jag måste ha fler matcher i benen, så till hösten …

LÄS MER:Fartkameran på Spårhagavägen är tillbaka i fårhagen

Kan inte undvika tänka på OS

Om världen inte drabbats av en pandemi så hade Elin Rubensson med stor sannolikhet ingått i den svenska OS-truppen till Tokyo 2020. Men pandemin kom och istället invigs spelen 24 juli ett år senare. Även om hon har en bit kvar till toppformen så finns ändå tankarna kvar på en resa till den japanska huvudstaden.

– Det är svårt att undvika att inte tänka på. Kommer jag med till OS så är det en bonus. Samtidigt är det orimliga krav att ställa på mig själv att jag skulle vara med där sju månader efter att jag födde Frans.

Inför den senaste landslagsuttagningen var hon i kontakt med förbundskapten Peter Gerhardsson. Och enligt mittfältsstjärnan själv så var hon då öppen med avsaknaden av explosivitet och matchtempo.

– Men fortsätter jag som nu är jag snart där.

Frans – kryddan i tillvaron

Frans börjar åla sig från sin position i Elins knä. Katten Sune övervakar honom från balkongen på andra våning och Häckens landslagsmittfältare ser så där oförställt nöjd ut – trots den där frustrationen kring var hon befinner sig formmässigt i förhållande till vad hjärnan vill.

– Han är ju viktigast och får högsta prion hela tiden, men egentligen har vi fortsatt leva som vi gjorde innan. Fast nu med Frans som den stora kryddan i tillvaron.

EM i England nästa sommar, det kommer bli ett häftigt mästerskap.

Sedan mars månad har Elins man Filip kunnat jobba hemifrån på 25 procent och samtidigt haft huvudansvaret som förälder. När veckan når sitt slut kommer han inte jobba alls förrän maj 2022.

– Det är Filip som nästan tar alla våra föräldradagar, konstaterar Elin.

Fler barn – senare

I sexmånaderspresent har kompisarna i BK Häcken tryckt upp en matchtröja i storlek väldigt liten. Prydd med nummer tio och texten ”Mamma” på ryggen.

LÄS MER:Alissa kan ha blivit invånare nummer 70 000

Har ni planer på fler barn?

– Det hoppas jag. Dock säger jag, inte under karriären, men man ska väl aldrig säga aldrig.

Vad har du annars för mål just nu?

– Att verkligen hitta tillbaka till den gamla fysiken, den gamla Elin från 2019. Jag vill inte sätta några resultatmål men EM i England nästa sommar, det kommer bli ett häftigt mästerskap.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

ANNONS