Många glada orienterare när GO-ringen gick av stapeln

GO-ringen har ersatt O-ringen i orientering även i år. Tävlingens fjärde etapp gick i Hällesåker – med över 500 deltagare.
– Det har varit ett ganska framgångsrikt koncept det här, säger funktionären Erik Aderstedt.

ANNONS
|

Den så klassiska orienteringstävlingen O-ringen är inställd även i år på grund av pandemin och ersätts istället lokalt av GO-ringen. Där har alla klubbarna i Göteborgsområdet gått samman för att få ihop tävlingen. GO-ringen pågår mellan den 26 och 30 juli på olika platser med nya klubbar som ansvariga varje dag.

Under torsdagen var det Hällesåkers tur, där IK Uven var en av arrangörerna. Lite över 500 orienterare deltog totalt i alla olika åldrar och nivåer.

– Jag har stött på flera sjuåringar som springer, och sen vet jag att en som är med han är 83 år, säger Erik Aderstedt som är funktionär under etappen i Hällesåker.

ANNONS

LÄS MER:Här kan alla orientera – satsning på enkla banor och Naturpass

Tävlingsformen var en så kallad förkortad långdistans, där de yngsta sprang lite mer än två kilometer medan de tuffaste banorna mätte omkring 5,5 kilometer. Pandemin och dess medföljande restriktioner har ständigt funnits i arrangörernas tankar.

– Starterna är spridda över hela dagen där vi har olika tidsblock kan man säga, för att få lite distansering på det hela, säger Erik Aderstedt.

Erik Aderstedt, 48, är en av funktionärerna under GO-ringen i Hällesåker.
Erik Aderstedt, 48, är en av funktionärerna under GO-ringen i Hällesåker. Bild: Adam Fröberg

Man springer även klubbvis, för att inte beblanda sig så mycket med allt för många nya människor.

– Vi har inte något mer än själva tävlingen. Man kommer hit, går till starten, sen springer man banan och sen åker man hem. Det är liksom inget mer än så.

Tidigare under året fanns det begränsningar på hur många som fick vara i skogen samtidigt, men den biten har släppt nu. Istället fokuserar tävlingsledningen på allt runt omkring för att göra det så säkert som möjligt.

– Det fungerar bra. Det har varit ett ganska framgångsrikt koncept det här!

LÄS MER:Mats Erixon – meste vinnaren på startlinjen när Göteborgsvarvet är tillbaka

”Alla andra tankar släpper man”

Hannes Persson, 16 år, tävlar för Mölndalsklubben FK Herkules och ska snart börja på orienteringsgymnasiet i Göteborg. Han missade de tre första dagarna av GO-ringen då han var och tävlade i Blekinge, men under torsdagens lopp i Hällesåker fanns han med.

– Idag gick det jättebra, tycker jag. Alltså jag har ju varit där nere (i Blekinge) så jag kunde inte springa på jättehårt, men jag har ju inte missat någonting under loppet nästan, säger han.

Hannes Persson, 16 år, och lillebror Axel Persson, 9 år, sprang båda i Hällesåker.
Hannes Persson, 16 år, och lillebror Axel Persson, 9 år, sprang båda i Hällesåker.

Vad är det roliga med orientering?

– Jag gillar verkligen det här med att man hamnar i nuet. Det är ett extremt fokus på det. Du springer där i skogen och oftast är du helt ensam, då blir det bara fokus på det du gör här och nu. Alla andra tankar släpper man liksom, säger Hannes Persson och fortsätter:

– Sen gillar jag också att vi gör detta som en familj. Jag, mamma, pappa och mina två yngre syskon. Så springer vi alla olika banor. Det är ingenting som går i till exempel fotboll, det kan ju inte alla göra tillsammans. Så det är väldigt roligt tycker jag.

LÄS MER:Spelarna från Hills GK tog silver på lag-EM i golf

”En fantastisk sport”

Den 53-åriga motionsorienteraren Marika har hållit på med sporten i 15 år.

– Jag måste titta hur det har gått idag här ... Nej men jag har ju missat rejält (skratt)! Det har varit svårt, jag tycker att det är svårt med såna kontroller som ligger långt bort där det inte finns några tydliga stigar eller så. Jag förstår ju att de som är duktiga, de läser ju av naturen och kan springa hur som helst.

Marika, 53, är en av motionärerna som har orienterat på GO-ringen under veckan.
Marika, 53, är en av motionärerna som har orienterat på GO-ringen under veckan. Bild: Adam Fröberg

Kärleken till orienteringen fann Marika i takt med att hela familjen började orientera ihop.

– Det är ju en fantastisk sport! Just att du får motion för både kroppen och för hjärnan. När man har sprungit ett tag så blir det ju svårt att läsa av kartan (skratt).

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS