Ishockeyspelaren Robin Lehner, Vegas Golden Knights, inför en träning med Mölndal hockey  1 september 2021 Åby.
Ishockeyspelaren Robin Lehner, Vegas Golden Knights, inför en träning med Mölndal hockey 1 september 2021 Åby. Bild: DANIEL STILLER

NHL-målvakten Robin Lehner från Mölndal överklagar beslutet om personlig konkurs – är mångmiljonär

Under veckan försatte Nacka tingsrätt ishockeyspelaren Robin Lehner i personlig konkurs, på grund av att han gått i borgen för ett lån som inte betalats. Nu har NHL-målvakten från Mölndal överklagat beslutet, skriver Sportbladet.

ANNONS
|

Mölndals-Posten har tidigare kunnat berätta att Robin Lehner 2016 ingick ett borgensåtagande om ett lån på 2,5 miljoner kronor. Det gällde ett företag som bland annat använde pengarna till ett asylboende.

Företaget betalade aldrig lånet, och när långivaren vände sig till Robin Lehner som till vardags spelar i Vegas Golden Knights i USA:s högsta liga för ishockey, täckte inte målvakten skulden. Eftersom han då inte fullföljde sitt åtagande som borgensman tog långivaren ärendet till rätten, som i onsdags försatte Lehner i personlig konkurs.

– Förhoppningen var att Lehner skulle göra rätt för sig genom att betala skulden, men det har inte skett trots flera försök, sade långivarens advokat Jonas Edward till Sportbladet.

ANNONS

Bestrider beslutet

Redan då flaggade Lehners ombud för att han skulle komma att överklaga beslutet till Svea hovrätt – vilket han nu har gjort.

Enligt dokumentet, som Sportbladet har tagit del av och sammanfattat, grundar sig målvaktens överklagan i fyra punkter.

1. Svensk domsrätt gäller inte Robin Lehner eftersom han inte har sina huvudsakliga intressen i Sverige.

2. Nacka tingsrätt saknar behörighet att pröva konkursansökan eftersom NHL–spelaren inte har ingått förbindelsen i kommunen.

3. Konkursansökan eller kallelse till konkursförhandling har inte delgivits Lehner på ett korrekt sätt, som exempelvis via lösbrev. Därför menar Robin Lehner och hans ombud att tingsrättens beslut är ett grovt tjänstefel.

4. 31-åringen från Mölndal har lön och tillgångar som gör att han kan täcka skulden. Han är alltså inte på obestånd, som betyder att en person eller ett företag inte bara tillfälligt saknar förmåga att betala skulden.

Är mångmiljonär

Det förklaras vidare i överklagandet att målvakten under säsongerna 2022/23 och 2024/25 förväntas tjäna 17 miljoner dollar, vilket är ungefär 59 miljoner kronor per år.

Lehner har enligt Sportbladet i dag betalat en halv miljon av skulden, som i och med ränta ligger på drygt 5 miljoner kronor.

LÄS MER:Robin Lehner försatt i personlig konkurs

LÄS MER:Landslagsstjärnan Anna Kjellbin tränade med barnen i Mölndal hockeys tjejsatsning: ”En förebild”

LÄS MER:Lehners problemfyllda resa – från Mölndal till Las Vegas

ANNONS