Hanna Palmqvist från Mölndals AIK hoppas på att torsdagens tävling på hemmaplan ska bli biljetten vidare till lag-EM i friidrott nästa vecka.
Hanna Palmqvist från Mölndals AIK hoppas på att torsdagens tävling på hemmaplan ska bli biljetten vidare till lag-EM i friidrott nästa vecka. Bild: Arkivbild

Nya sprintfestivalen kan ta Hanna Palmqvist till EM

På torsdag kväll arrangerar Mölndals AIK sprintfestival i Åby. En tävling som kan bli avgörande för Hanna Palmqvist – häcklöparen som kämpar för en landslagsplats i lag-EM.

ANNONS
|

Om en dryg vecka, 19–20 juni, är det dags för lag-EM i friidrott i Cluj, Rumänien. En av dem som kämpar för att få representera Sverige är Hanna Palmqvist, från Mölndals AIK. Bara en person per gren kommer med. Om torsdagens sprintfestival kan ge henne en tillräckligt bra tid på 400 meter häck är platsen hennes.

– Den slutliga laguppställningen tas ut den tionde. Det hade varit skönt att springa bra då. Framför allt de senaste åren har många tjejer sprungit stabilt på under 60 sekunder. Så det blir nervöst på torsdag, säger hon.

LÄS MER:Inga medaljer i SM för Maik: ”Stolpe ut”

Tuff konkurrens

En stark konkurrent är 17-åriga Moa Granat från Vallentuna, som också hon kommer till sprintfestivalen. Moa ligger bara en halv sekund efter Hanna i 400 meter häck.

ANNONS

– Hanna har tagit flera SM-guld på lång häck, men Moa var tvåa i SM både 2019 och 2020. De är två av de tre bästa i Sverige, säger Alexander Nilsson, tävlingsledare för Maik sprintfestival.

LÄS MER:Jonas Ljungberg: ”Min uppgift att förvalta arvet efter Mikael”

Lite extra tufft kan det bli för Hanna Palmqvist eftersom hon varit skadad hela hösten. Den första smärtan i smalbenet kom redan efter friidrotts-SM 2020, men hon tävlade på ett tag till.

– Efter Finnkampen såg vi att det var en överbelastningsskada i benet. Det var bara att vila. Så det blev mycket cykelintervaller och styrketräning i höstas, säger hon och tillägger att det är viktigt med en jämn träning och att det är svårt att veta hur mycket hon tappat på ett par månader utan den.

– Man vet aldrig hur avbrott sätter sig, men träningen har funkat bra nu i några månader. Nu tränar jag på för fullt och är taggad på sommaren.

Alexander Nilsson tycker att formen ser bra ut.

– Hon gjorde en väldigt lovande tävling för några veckor sedan här på Åby friidrott där hon sprang 100 meter på 11.94, säger han.

Bra känsla

Sprintfestivalen blir Hanna Palmqvists andra häcklopp för året, efter lag-SM i maj, en tävling som blev lite av en uppvärmning inför säsongen.

– Första loppet är alltid lite ringrostigt. Det är skönt att få ett till lopp tätt efter det, säger hon.

LÄS MER:Simon Wiklund siktar högt på SM

Och särskilt rostig verkar hon inte ha varit. Känslan fanns där.

– Jag hade hoppats springa snabbare. Men mest letade jag efter en bra känsla och rytm mellan häckarna, säger hon och menar att det hittade hon.

Laget som helhet nådde dock inte nådde riktigt ända fram i lag-SM.

– Vi kom tvåa som lag efter Öis – det skiljde bara två poäng mellan oss. Det gör matchen roligare, men det blev ingen final för oss tyvärr.

I slutet av augusti är det dags för SM i friidrott. Sedan är det slut på större tävlingar i år. Men nästa år väntas desto fler.

– Mitt prio ett i år att hålla mig skadefri. Nästa år har vi både EM och VM, så då är det viktigt att få en bra säsong, säger Hanna Palmqvist.

Få tävlingar

Att det är så få tävlingar i år är anledningen till att Maik sprintfestival blir av. Det är första gången någonsin som den arrangeras, och idén var att fixa något främst för de egna medlemmarna.

LÄS MER:Roddare fixar ny plattform – vill få fans och idoler att mötas

– Tävlingsutbudet är inte som det brukar vara. Vissa tävlingar ställs in, andra hålls i mindre skala. Vi var tvungna att skapa något själva för att hålla igång framför allt våra egna aktiva, men det kommer också folk utifrån, säger Alexander Nilsson.

Den som längtat efter friidrott är välkommen att besöka Åby friidrottsarena under torsdagen. Maik sprintfestival kommer att vara öppen för publik.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS