Rolfö och Forsberg utsedda till Sveriges bästa spelare

Sveriges bästa manliga och kvinnliga fotbollsspelare är korade. Emil Forsberg vinner guldbollen och Fridolina Rolfö vinner Diamantbollen.

ANNONS
|

Fridolina Rolfö, som har IFK Fjärås som moderklubb och ett förflutet i Jitex, kan summera 2021 som ett händelserikt år med både landslag och klubblag.

Med landslaget tog hon ett OS-silver efter den snöpliga förlusten på straffar mot Kanada i finalen. Rolfö var turneringen i genom en av landslagets bästa spelare och svarade för tre mål och två assist på fem matcher i turneringen.

Klubblagsmässigt började den offensiva yttern året i tyska Wolfsburg där hon vann tyska cupen för att sedan ansluta till Champions League-mästarna FC Barcelona efter OS.

– Barcelona är ju en av de bästa klubbarna i världen. En Champions league-vinnare med höga ambitioner som vill fortsätta vara på den nivån, sa Fridolina Rolfö till GP tidigare i år i samband med flytten

ANNONS

Där har hon spelat 14 av 15 matcher i ligan och svarat för fyra mål och fyra assist i ett FC Barcelona som överlägset toppar den spanska ligan med en förkrossande positiv målskillnad på 82 plusmål. Den spanska storklubben har även gått rent i gruppspelet i Champions League och tagit 18 av 18 poäng.

Bland spelarna i OS-truppen fanns det flera som med rätta hade kunnat göra anspråk på titeln som Sveriges bästa fotbollsspelare – konkurrensen om vem som skulle vinna Diamantbollen i år har varit stenhård.

Stina Blackstenius vann skytteligatiteln i allsvenskan och blev bästa svenska målskytt i OS-sammanhang någonsin och landslagskaptenen Magdalena Eriksson ledde sitt Chelsea till Champions League-final tidigare i år på Gamla Ullevi.

Magdalena Eriksson och Stina Blackstenius var även nominerade till Ballon d’Or 2021.

Men blev varken Stina Blackstenius eller Magdalena Eriksson som vann Diamantbollen – utan det är Fridolina Rolfö från Kungsbacka som kan titulera sig som Sveriges bästa fotbollsspelare 2021.

– Det är svårt att ta min men extremt roligt. Det betyder väldigt mycket för mig. Man känner en glädje och en stolthet. Det har varit ett helt fantastiskt år där det hänt mycket. OS kommer jag aldrig glömma och bära med mig länge. Nu är jag i Barcelona, klubben jag drömt om att spela för, säger hon till Cmore.

Emil Forsberg tog hem sin första guldboll

Bland herrarna var det svårtippat avseende vem som skulle vinna priset som Sveriges bästa fotbollsspelare.

Emil Forsberg, Zlatan Ibrahimovic och Alexander Isak har alla utmärkt sig på olika vis både i klubblag och i landslag.

Vilken av de tre offensiva pjäserna som skulle vinna var således ovisst – men det blev till slut Emil Forsberg som vann Guldbollen.

Den offensiva mittfältaren hade ett briljant EM där han svarade för fyra mål på fem matcher och var två ramträffar ifrån att skjuta Sverige till kvartsfinal mot Ukraina.

– Priset är ett stort erkännande efter ett fantastiskt år. Jag är glad och stolt. Man får nypa sig i armen. Jag är främst stolt över EM. Personligen var det helt fantastiskt, att få göra fyra mål på fem matcher, säger Emil Forsberg i Cmore.

Men i klubblaget RB Lepzig har det både varit toppar och dalar under det gångna kalenderåret. Under våren var det ont om 90-minutare för den flärdfulle svensken men under hösten har han återigen fått större förtroende.

Även om Leipzig åkte ur i Champions Leauge-gruppspelet svarade svensken för två mål och två assist på sex matcher och han har dessutom hunnit med att göra fyra mål på 17 matcher i Bundesliga.

– Jag tycker man märkt att man blir äldre och får mer erfarenhet. Jag är mer lugn och bekväm i min roll. Det har gjort att jag växt som spelare och ledare. Jag har levt upp till de högt ställda kraven och trott på mig själv. Jag har vuxit in i en roll då jag kan hjälpa mina lagkamrater på bästa sätt, säger Emil Forsberg i Cmore.

Övriga pristagare Fotbollsåret 2021

DAMER

Årets målvakt

Hedvig Lindahl, Atletico Madrid

Årets back

Magdalena Eriksson, Chelsea

Årets mittfältare

Caroline Seger, FC Rosengård

Årets forward

Fridolina Rolfö, Wolfsburg/Barcelona

HERRAR

Årets målvakt

Robin Olsen, Everton/Sheffield United

Årets back

Victor Nilsson Lindelöf, Manchester United

Årets mittfältare

Emil Forsberg, RB Leipzig

Årets anfallare

Alexander Isak, Real Sociedad

ANNONS